30 oktober, 2007

SSRS dagens förmånstagare i PostkodLotteriet

Till att kraftig öka antalet utbildningar för frivilliga sjöräddare och till ett omfattande utvecklingssamarbete i Afrika räcker den check på 11,5 miljoner kronor som Sjöräddningssällskapet får motta i kvällens program av PostkodMiljonären, med start klockan 19.30.

Sjöräddningssällskapet kärnverksamhet engagerar drygt 1600 frivilliga personer på 70 sjöräddningsstationer i hela Sverige. Förra året räddade man 71 personer, genomförde 300 sjuktransporter och assisterade 1500 båtar och fartyg i sjönöd.
– Sjöräddningssällskapets idé är genial. Genom att utbilda frivilliga kan de erbjuda snabb undsättning för människor som råkat i fara på hav och sjö i hela landet, året runt. Det är en verksamhet som skapar vardagshjältar och räddar liv, säger Niclas Kjellström-Matseke VD Svenska PostkodLotteriet.

Enligt Sjöräddningssällskapet behöver utbildningen av frivilliga sjöräddare förstärkas.
– Tack vara tillskottet från PostkodLotteriet kan vi satsa rejält på utbildningarna. Vi vill kunna erbjuda utbildningar i olika steg för att motivera våra aktiva till långt engagemang och vidareutveckling. Det ska finnas kurser i hela landet med kompetenta ledare. Mycket av detta blir nu möjligt, säger Rolf Westerström VD Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapet bedriver också utvecklingssamarbete vid Viktoria sjön i östra Afrika.
– Här räddar ganska små insatser många liv. Nästan 4000 fiskare dör i båtolyckor på Viktoria sjön varje år. Vi har frivilliga som har åkt dit för att utbilda i sjöräddning och det har gjort stor skillnad. Vi hoppas nu kunna utveckla vid Viktoria sjön och på andra håll i Afrika, avslutar Rolf Westerström

I dagens program av PostkodMiljonären får även BRIS motta sin förmånscheck.