4 december, 2007

Erik Ekegrens samling visas på Sjöhistoriska museet

Den 6 december öppnar marinmåleriutställningen Möt horisonten på Sjöhistoriska museet. Utställningen bygger på näringslivsdoldisen Erik Ekegrens omfattande samling. Tavlorna ackompanjeras av texter på temat havet och människan skrivna av rapartisten Petter Askergren och konstnären Sigvard Olsson.

Möt horisonten visar många aspekter av marinmåleriet och verk av erkända konstnärer blandas med mer schablonmässiga fartygsporträtt. Men utställningens primära syfte är inte den konstnärliga bedömningen.
– Jag ser snarare målningarna som en spegel för människors längtan ut, för drömmar om andra kontinenter, säger Pia Frände, utställningsproducent på Sjöhistoriska museet.

Tavlorna kan också berätta mycket om sina målare, motiv och tidsepoker. Och om sin samlare.
– Förutom det uppenbara intresset för hav och båtar visar den väl också på ett visst mått av galenskap. Att få sin samling visad så här är förstås en samlares dröm, säger Erik Ekegren.
Han har under 30 år lett bagerikoncernen Pågen AB. Lika länge har han samlat målningar, affischer och frimärken med marina motiv. Det stora intresset har lett till djupa kunskaper och gjort honom till en efterfrågad specialist på området.

Till utställningen har konstnären Sigvard Olsson och rapartisten Petter Askergren fritt skrivit texter på temat havet och människan.
– De representerar två generationer och har olika erfarenheter av havet, säger Pia Frände.

Möt horisonten öppnar för allmänheten den 6 december
Utställningsproducent: Pia Frände, Statens maritima museer
Formgivare: Mattias Lind, White arkitekter

Vernissage 5 december

Vernissage kl. 17-19

Talare:
Hans-Lennart Ohlsson, museichef Sjöhistoriska museet
Ronald Bergman, ordförande i Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm
Erik Ekegren, samlare och företagsledare

Musik: Ensemble A Chantar

Bilden:
Karlskrona inlopp med bland annat fregatten Eugenie efter världsomseglingen. Johan Christian Berger 1855 olja/duk. Foto: Johan Jonsson / SMM