5 december, 2007

Tionde gången gillt gav SM-titeln i bräde

Årets SM-titel i bräde gick till Sten Helmfrid från Kista. Mästerskapet arrangerades för tolfte året i rad av Vasamuseets brädspelsvänner och gick som vanligt av stapeln intill Vasas pampiga köl första helgen i december.

Det var tionde året i rad som Sten Helmfrid ställde upp i tävlingen. Två gånger, 1999 och 2004, har han kommit på andraplats. Känslan satt förstås bra att äntligen kamma hem en seger!
– Det känns toppen. Fast jag måste erkänna att jag var matchotränad, jag hade inte spelat sedan förra årets mästerskap, säger han.

Hur förbereder man sig bäst inför ett mästerskap i bräde?
– God sömn och en redig matsäck. Man kan inte spela på tom mage.

Sten Helmfrid lärde sig spela bräde tidigt av sin far och är fortfarande biten av det anrika spelet som kan ta dramatiska, oväntade vändningar.
– Från ett hopplöst läge kan det tvärvända. Man känner att man inte har en chans i världen men så är man plötsligt med i spelet igen.
Precis så gick det till också i årets final. Stens finalkombattant och andrapristagaren, Johan Hokfelt från Lund, bjöd på en seglivad match. In i det sista var det svårt att säga vem som skulle segra.
– Ingen av oss uppfattade vad som egentligen hände när det vände, säger Sten Helmfrid.

För Johan Hokfelts del var det däremot premiärtävling. Johan och hans far Gunnar hade hört talas om spelet på Vasamuseet och hade gett sig tusan på att komma upp och visa stockholmarna hur man spelar. Vi lär se Johan Hokfelt flera gånger för revansch!

Brädspelets historia

När Vasa sommaren 1628 rustades för sin jungfruresa var det inte bara kanoner och ballast som bars ombord, utan även besättningens personliga tillhörigheter stuvades. En okänd officer hade förberett sig på många långa och tråkiga dagar till sjöss. Han hade tagit med sig ett brädspel!
Brädspelet hittades i Vasas akter efter bärgningen 1961. Det var gjort av ask och ek med brickor av lönn och päron. Fyndet gav idén att återuppväcka intresset för det gamla fina svenska spelet bräde. 1996 skapades Vasamuseets brädspelsvänner.

På Vasamuseet spelas bräde varje onsdag och det brukar vara mycket populärt. Deltagarna sitter alldeles invid Vasa och spelar i hennes aura. Varje år avslutas brädspelssäsongen första helgen i december med svenskt mästerskap.
Svenskt bräde har en egen vokabulär som i sin tur har gett upphov till flera vardagliga uttryck, till exempel ”komma på kant med någon”, ”han blev brädad” och ”vilken sinkadus”.

Vill du lära dig spela bräde? Gå in på www.vasamuseet.se och läs mer. Där kan du numera också förebereda dig och slipa hjärnknölarna genom att spela bräde på nätet!

Bilden:
Många koncentrerade spelare.