17 januari, 2008

Båtbyggeri för ungdomar på Båtmässan i Göteborg

Det är snart dags för 2008 års båtmässa i Göteborg och den årliga ”båtbyggartävlingen” där tolv gymnasieelever från olika båtbyggarskolor får en chans att visa upp sig för båtbranschen.

I år får varje skola skicka tre elever vardera, som då kommer från Vadsbogymnasiet i Mariestad, Båtbyggarutbildningen i Henån på Orust, Östrabogymnasiet i Uddevalla och Stångabrogymnasiet i Storebro (Småland).

Båtbyggartävlingen genomförs för sjunde året och avsikten är att göra yrket populärt och intressant eftersom småbåtsvarven har svårt med rekryteringen – urvalet här behöver bli ännu större.

Samtliga elever genomgår först ett teoriprov under onsdagen för att sedan under torsdagen genomföra praktiska prov i sex olika moment som de inte vet innan vilka det är.

Juryn, som består av Lars Alexandersson från Hallberg-Rassy, Arne Apelman från Apelmans Båtbyggeri samt Rolf Carlgren från Vindö Marin, kommer att bedöma hur noggranna eleverna är samt titta på snabbheten men också ordning och reda – och hur man handskas med verktygen. Det är Kärnsund Wood Link AB som i samarbete med dessa varv arrangerar tävlingen på Båtmässan.

Skolorna har många elever i sina kullar och kommer att ha egna uttagningar till Båtbyggartävlingen. Fina stipendiepriser hägrar – förstapriset är på 15 000,-, andrapriset 5 000,- och tredjepriset är på 2 500,- kronor.

Bilden: Båtmässan 2007. Foto: Jorma Valkonen.

Info www.batmassan.se