5 februari, 2008

Folkfest på skridskor i Bothniska skärgården

För andra året i rad kommer Bothnialoppet fylla isarna mellan Luleå och Piteå med långfärdskridskoåkare från 5 olika nationaliteter. En riktig folkfest utlovas med många nyheter för hela familjen.

Med drygt en månad kvar till genomförande har Bothnialoppet 475 st anmälda, det är att jämföra med fjolårets siffra som vid samma tid var 31 st. Ett tak på 1000 tävlande har sats i år för att deltagarna ska bli garanterade en dag med hög service.

– Det är roligt att loppet växer i den takten. Vi har infört ett sista anmälningsdatum för att underlätta planeringen av evenemanget. Den 22 februari stängs anmälningstiden till årets lopp. Om det finns platser kvar kommer det att vara ett eftersläpp under tävlingsdagen, berättar Björn Dahlfors, informationsansvarig för Bothnialoppet.

Nyheter under året som kommer
Men även om det är fullt på tävlingsbanorna kommer det under årets evenemang att finnas något att göra för alla. Vid både start och målområdet kommer bland annat Lilla Bothnia loppet att köras för första gången.

– Vi vill att hela familjen ska få något roligt att göra. Så detta gör vi för att barnen som inte orkar åka hela sträckan ska få prova på att få ha en startlapp, få medalj och pröva på lite, säger Björn.

På både start- och målområdena kommer det att finnas flera olika aktiviteter utöver Lilla Bothnialoppet. Alla nyheter som planeras kommer att presenteras närmare loppet och det utlovas många spännande och isande aktiviteter.

Förnyad bansträckning
Det är inte bara kringaktiviteterna som är förnyade och förbättrade. I fjol genomfördes en enkätundersökning bland loppets deltagare och ett genomgående önskemål var en förbättrad bansträckning. Ifjol fanns det vissa problem med vatten på isarna i strax innan Luleå.

– Under natten innan loppet hade det blivit högvatten och på de grundare delarna av banan hade vattnet tryckts genom isen, berättar Ove Persson, ordförande för Bothnialoppet.

Därför förändras bansträckningen i år och går över större djup för att undvika flödesvatten, men även för att minska gångstråken under loppet.

Även det var ett önskemål från fjolårets åkare, speciellt var det många som reagerade på passagen vid Trundön, säger Kjell Skogsberg, is- och säkerhetskommiten. I år ska loppet gå utanför istället för över Trundön.

Totalt kommer det att bli tre landpassager, men detta är till stor del bra för deltagarna.

– På en så lång åksträcka som 65 km är det bra att få ta en paus i skridskoåkandet för att gå några sträckor, annars är det lätt att man får kramp i benen, säger Kjell Skogsberg.

Naturens krafter
I år saknas än så länge de långa kalla perioderna som gör att isarna fryser. Man behöver inte komma långt utanför kuststräckan för att möta öppet vatten. För att loppet ska genomföras krävs en istjocklek på 40 cm.

– Det är naturens krafter vi arbetar med, inget är konstlat. Vi gör det allra bästa av det för att få en unik upplevelse, säger Björn Dahlfors. Men enligt prognosen kommer nu kallare vinterdagar här framöver.

Bothnialoppet arrangeras av STIL och Friluftsfrämjandet i Luleå och Piteå men har stor hjälp av lokala föreningar. Längs banan kommer det att finnas 6 st servicestationer, de är anpassade för att ge bästa möjliga förutsättning för energipåfyllning och dessa sköts av de lokala föreningarna.

Bra länkar:
www.bothnialoppet.se
www.pitea.se
www.lulea.se