6 februari, 2008

Mobilt bredband till Kustbevakningen

Kustbevakningen har valt mobilt bredband från TC Connect och Nordisk Mobiltelefon till sina fartyg och båtar. Detta betyder att Kustbevakningen nu fått en mobil dataförbindelse som fungerar utmed hela den svenska kusten. Att bredbandet även fungerar i våra grannländer som Norge, Danmark och mot finländska gränsen uppe i Bottenviken förbättrar funktionen ytterligare.

Sedan hösten 2007 finns mobilt bredband via CDMA450-nätet installerat på ett antal fartyg och båtar utmed hela den svenska kusten. Uppkopplingen till internet sker via det nya CDMA450-nätet som opereras av Nordisk Mobiltelefon. Nätet utnyttjar de tidigare NMT450-frekvenserna där ny digital teknik är installerad. Nätet är uppbyggt med en standard som heter CDMA2000. Idag är CDMA2000 världens största 3G standard med mer än 400 miljoner användare över hela världen.

– När alla fartyg har installerat mobilt bredband kan besättningen få en kontinuerlig tillgång till myndighetens nättjänster inom hela det normala operationsområdet. Stor bandbredd är bra, men än viktigare är att ha tillgång till bra räckvidd. Dessutom slipper man beroendet av uppringda förbindelser, säger Jan Gustafsson, TC Connect.

Kombinationen av den låga frekvensen 450 MHz och CDMA-tekniken passar mycket bra utmed våra kuster och även ute på internationellt vatten där Kustbevakningen opererar. Nätets geografiska täckning på 90 procent av Sveriges yta i kombination med en bandbredd på upp till 3,1 Mbit/sek är idag unikt. Dessutom erbjuder systemet marknadens bästa bandbredd vid sändning av data, upp till hela 1,8 Mbit/s*.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda Sveriges största Turbo 3G-täckning till professionella användare längs hela den svenska kusten, säger Rikard Slunga vd på Nordisk Mobiltelefon.

– Vi är mycket glada att vi fått förtroendet att få leverera denna nya tjänst vilken har överlägsen radiotäckning och unika bredbandsprestanda till Kustbevakningen. Vårt goda samarbete med operatören Nordisk Mobiltelefon säkrar att vi tillsammans kan ge den bästa servicen till Kustbevakningen och deras personal, säger Jan Gustafsson.