7 februari, 2008

Fullmatad båtmässa i Helsingfors

Finlands största mässa för båt- och sjöliv Vene 08 Båt öppnas igen i Helsingfors Mässcentrum. Här presenteras över 600 båtar och allt om båtsport, livet till sjöss och skärgårdsturism. Som vanligt kan du resa till mässan med Båtlivs specialresa tillsammans med Viking Line (se annons på www.batliv.se). Mässan pågår 9-17 februari.

Pröva på dykning med aggregat, få tips om spinnfiske, se sköna naturbilder och upplev paddling. Det är några av aktiviteterna på Vene 08 Båt i Helsingfors – Finlands största evenemang i båtbranschen

Årets mässtema, alla de olika möjligheterna som sjölivet ger, betonas av sloganen “Trodde Du att mässan bara handlar om båtar?” Mässans utbud riktas särskilt till dem som än så länge inte är båtfolk.

På mässan presenteras motor- och segelbåtar, träbåtar, småbåtar som rodd- och stugbåtar, kanoter och s.k. RIB-båtar. Likaså visas ett stort urval båttillbehör och -elektronik samt skärgårdsturism, dykning, fiske och kanotsport. 320 utställare är med på mässan.

Program för barn och vuxna
Sjön fascinerar de flesta och erbjuder fina fritidsmöjligheter. Om båtlivet är nytt för Dig, kan Du på mässan få fina tips om hur Du bäst kommer igång, i den information för nybörjare som hålls av Sjöfartsstyrelsen. Är Du intresserad av dykning kan Du pröva på dykning med andningsaggregat, med handledning av erfarna instruktörer från PADI. Vid en bassäng med höga vågor kan Du följa med erfarna kanotisters kamp i bränningarna, och du kan försöka Dig på att manövrera radiostyrda segelbåtar. Upplevelsen i simulatorn för segling i Volvo Ocean Race görs extra realistisk med kalla vattenstänk.

Sportfiskebitna serveras tips om hur lax och gädda fås att nappa på drag. Föreningen Ulkosaariyhdistys visar medryckande diabilder av skärgårdsnaturen i Finska viken, Skärgårdshavet, Ålands hav och Bottniska viken. Andra fotoutställningar från kanotturer och skärgården visar naturen i hela dess prakt.

Skärgårdsdelegationen och turistorganisationerna för skärgårds- och sjöturism håller en gemensam monter för främjande av turismen i skärgården. Fyrtio turistföretagare från skärgården och Insjöfinland håller informationsshower med musik och presentationer av intressanta turistmål, från Fredrikshamn till Nådendal, från Lovisa till Björneborg.

För barn blir det särskilda programpunkter. Sjöräddningssällskapets livbåt Elias, välkänd från en film, hjälper barn i bassängen. Elias informerar också om hur man rör sig säkert till sjöss, med hänsyn till andra människor och med respekt för naturen.

Alla programpunkter för allmänheten ingår i inträdespriset. De exakta programtiderna finns att läsa på Båtmässans förnyade webbplats www.venemessut.fi

Toppförmågorna i båtbranschen premieras
Under mässan väljs Mässans motorbåt och Mässans segelyacht. Finalisterna som tävlar om titlarna presenteras på öppningsdagen och vinnarna koras på onsdagen den 13 februari. Finnboat delar som vanligt ut pris till Årets båthandlare och Årets båttillbehör. Båtjournalistföreningen rf publicerar på pressmötet den 8 februari Årets Båtbragd 2007.

Ett tips för alla som reser iväg under sportlovet: torsdagen den 14 februari är båtmässan öppen ända till klockan 21! Det är ju samtidigt Alla hjärtans dag, så en glad sambaprocession tågar genom mässan kl. 18.30 och 20.00!

Vene 08 Båt, Helsingfors Mässcentrum 9-17.2.2008. www.venemessut.fi Öppettider må-fre kl. 11-19, lö och sö kl. 10-18. På torsdagen 14.2 är det förlängd tid till kl. 21. Fredagen 8.2 kl. 10-18 reserveras mässan för yrkesfolk i båtbranschen samt media.