5 mars, 2008

Göta kanal satsar på klimatsmarta kortsemestrar

Efter ett späckat år av 175-årsfirande siktar Göta kanal vidare mot kommande århundraden. Inför säsongen 2008 syns mängder av nya aktiviteter på och kring Göta kanal, ett av Sveriges största upplevelseområden. Som en del i framtidssatsningen erbjuds nu besökarna möjligheten att semestra klimatsmart.

– Paddling, cykling och vandring släpper inte ut några växthusgaser och är perfekta sätt att ta sig fram längs Göta kanals upplevelseområde. Vi har massor av upplevelsepaket att välja mellan – allt efter tycke, smak och plånbok säger Claes-Göran Österlund, kanaldirektör.

Göta kanal är ett av Sveriges mest kända besöksmål och tar emot över 3 miljoner besökare varje år. Upplevelseområdet från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön har mer än 60 boendeanläggningar, allt från vandrarhem och bed&breakfast till hotell och pensionat. Dessutom finns ett stort utbud av kaféer och restauranger.

Förra året firades att det var 175 år sedan kanalen färdigställdes. Men fortfarande är kanalens 58 slussar unika konstruktioner som lockar nyfikna både från Sverige och utlandet.

Klimatsmart och kortsemester lockar svenskarna
Paketresorna med cykel och kanot längs Göta kanal är populära, och genom att välja något av dem kan besökaren semestra klimatsmart. Då området har goda kommunikationer med tåg och bussar blir även hitresan miljövänlig.

En trend som slagit igenom är också att svenskarna satsar på fler och korta semestrar. Genom de goda kommunikationerna och ett stort urval av resepaket passar Göta kanal perfekt som resmål för kortsemestern.

– Efter påtryckningar från våra besökare har vi i år ännu fler avkopplande kortsemestrar. Det går att välja mellan boende i alla prisklasser, allt från enklare vandrarhem till exklusiva hotellrum på Baltzar von Platen Lodge. Eller varför inte mönstra på M/S Diana för en tre dagars gourmetkryssning, säger Claes-Göran Österlund.

Turförslag för nedladdning
En dröm och utmaning bland många båtägare är att uppleva Göta kanals och slussningens magi på egen hand och runt 5 000 fritidsbåtar går genom kanalen varje sommar.

En nyhet främst för båtgästerna är Turförslag, vilka kan laddas ned från Göta kanalbolagets sajt. Här ges tips på hur man kan lägga upp sin resa längs kanalen med egen båt. Det finns ett Turförslag med familjeaktiviteter och ett för tips på kulinariska stopp längs kanalen.

Till sommaren kan den som vill övernatta i en torrdocka, då Göta kanalbolaget vattenfyller sin torrdocka vid gästhamnen i Söderköping. Gästhamnen är en av kanalens mest populära och genom detta får ytterligare tio båtar plats.

En annan nyhet är möjligheten att förena det bästa av två världar genom att övernatta i den egna båten i gästhamnen vid restaurang Idas Brygga i Karlsborg och på morgonen få äta hotellfrukost i restaurangen. För 275 kr ingår gästhamnsplats och hotellfrukost för två personer.

Kanalkryssning eller cykelpaket
Att åka på kanalkryssning med båtar från förra sekelskiftet är annars det klassiska sättet att uppleva Göta kanal. Här går det välja mellan olika fartyg med turer på en eller flera dagar.

Men väldigt många av Göta kanals besökare väljer att paddla och cykla en sträcka längs vattnet. Här finns allt från lyxiga cykelpaket med fina middagar till enklare arrangemang, dressincykling och längre turer.

En kulinarisk kanal med rekordlångt kafferep
Matupplevelser är en del av kanalens dragningskraft, då den bokstavligt kantas av restauranger och kaféer som serverar direkt vid kajkanten. Under 2008 satsas det extra mycket på mat längs kanalen mellan Karlsborg, Töreboda och Mariestad med bland annat kända matprofiler på besök, kräftfestivaler och skördefester.

Den 7 juli kommer ett enormt kafferep att anordnas längs Göta kanal då alla kaféer, restauranger, byalag, föreningar och andra kommer att servera kaffe och kakor längs kanalen. Förhoppningen är att slå världsrekord och kontrollanter från Guinness rekordbok kommer att finnas på plats. I samma veva kommer också en Göta kanalkaka att utses.

Ett urval av nyheter och aktiviteter längs Göta kanal säsong 2008:

– Afternoon tea på Idas Bakficka i Karlsborg under sommaren

– ”Fri fart på Göta kanal” – klassisk fartfest och nostalgiskt kanalrace vid Museihuset
i Ljung den 26 juli. Gamla mahognybåtar och gnistrande krom. www.museihuset.se

– Hjulångaren Erik Nordevall II sjösätts under sommaren i Forsvik och bogseras till Motala för isättning av ångmaskin och ångpanna. www.nordevall.com

– Sommarteatern ”Gjuta Varg – en verkstadsvarieté” i Forsvik och 1700-talskomedin
”Fröken Pernillas korta frökenstånd” vid kanalen i Norsholm.

– Dans i Kanalhamnen, Söderköping. Varje tisdag under sommaren.

– Midsommarfirande i Sjötorp, Norrkvarn och Vassbacken, vid Bergs slussar med marknad

– Cykla, paddla och åk kanalbåt – många paketlösningar i olika delar av kanalen.

– Smultronstället i Söderköping och Två Små Hus i Motala där det går välja mellan 60 olika glassmenyer.

– ”Sail-in-glassbar” i Töreboda. Lägg till vid bryggan och få glassen serverad i båten.

– Norrkvarns slussområde med Baltzar von Platen Lodge. Professor Gullströms Värld med Barnens Minikanal, Trollstubbar, barnteater och bryggunderhållning. www.norrqvarn.se

– Poolområdet för barn i Töreboda gästhamn. Förra årets succényhet.

– Stor kräftskiva i Karlsborg den 23 augusti.

– Kräftveckan i Motala, 2-9 augusti.

– Kräftfiske vid Göta kanal – paketresor med boende och fiske.
– Skördefest och höstmarknader på flera håll i september.

Kanalturer, paket och aktiviteter återfinns i Resemagasin Göta kanal 2008. Magasinet går också att ladda hem på www.gotakanal.se. Där finns också aktuell information om vad som händer längs kanalen under året.

Vinn en kanalkryssning med din egen båt. Se tävlingen på www.batliv.se