4 april, 2008

Point 65 inför pantsystem för sina gamla kajaker

Som det första kajakföretaget i världen inför nu Point 65 ett pantsystem för sina kajaker. Det innebär att kunden får 500 kronor i pant när han eller hon lämnar in sin gamla kajak. Kajaken tas omhand av SRV återvinning, som Point 65 slutit avtal med. – Pantsystemet är en viktig del i vårt miljöprogram. Vi börjar i Sverige i år och kommer att utvidga till övriga Skandinavien och så småningom till alla de 22 länder där våra kajaker säljs, säger Richard Öhman, grundare av Point 65.

Svenska Point 65 är det ledande kajakföretaget i Nordeuropa. Nu blir företaget även föregångare i världen när det gäller miljöansvar, då pantsystemet för kajaker blir det första någonsin i sitt slag.

– Som utvecklare och tillverkare av kajaker jobbar vi hela tiden nära naturen. Därför känns det naturligt med denna långsiktiga satsning att ta vårt miljöansvar och ta hand om gamla och utrangerade kajaker, inte minst då vi växer snabbt och numera säljer en väldig massa kajaker, säger Richard Öhman.

Det företag som fått i uppdrag av Point 65 att återvinna de utrangerade kajakerna är SRV återvinning som ägs av kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Salem. Kajakerna kommer att fraktas till SRV:s återvinningsanläggning i Gladökvarn där de omvandlas till bränslefraktion.

De kajaker som ska ”pantas” lämnas in hos Point 65:s lager i Tomteboda, Solna. Alla Point 65-kunder som lämnar in sina kajaker får, förutom att kajaken kostnadsfritt tas omhand på ett miljöriktigt sätt, även ett presentkort värt 500 kronor att nyttja vid köp av nästa kajak. Avtalet gäller för kajaker köpta 2005 eller senare och där garantiformuläret fyllts i och registrerats.

Enligt Naturvårdsverkets utredning “Genomförande av EUs utsläppstakdirektiv – en lägesrapport för Sverige 2006” uppgår mängden utsläpp av växthusgaser från fritidsbåtar till över 7 500 ton per år. De 430 000 fritidsbåtarna i Sverige förbrukar mer än 100 000 kubik – alltså en miljard liter – bränsle varje år.

www.point65.se