4 april, 2008

Jonas Andersson tog Formel 1 seger i Qatar

Racerbåtesset Jonas Andersson lyckades med vad han själv knappast trodde var sant. Han vann i lördags sin första pole position och fick därför starta först. Vid starten rykte tvåan Thani Al Qamzi snabbt förbi, och det blev ett tätt race där Jonas bakom sig hela tiden var förföljd av Jay Price med flera. På 30:e varvet fick ledande Thani motorhaveri och Jonas gick upp i ledningen som han höll trots stundtals hård anstormning bakifrån. Jonas Andersson tog Formel 1 segern i Qatar!

Det var ett oerhört tufft och krävande race och blott hälften av deltagarna kom i mål. Det är tio år sedan en svensk vann ett Formel 1 lopp, då var det Göran Karlöf som vann i Tammerfors.

Jonas Andersson visade ifjol att han var mycket snabb, men han hade problem med motorerna som han pinade för hårt och han hade bara ett par målgångar. När han kom i mål då blev det placeringar på podiet. Ambitionen i år var att ta sig till mål och samla VM-poäng. Nu tog han maxpoäng direkt!

Ur svensk synpunkt blev det här en super fullträff. Jonas Andersson vann racet, tvåa blev Qatar teamets Jay Price och där är svensken Pelle Larsson manager för teamet. Dessutom blev Jonas Andersson eget team, F1 Team Sweden, bästa team med alla tre båtarna i mål på poängplats.

– Nu har svensk båtsport fått en verklig stjärna för ungdomarna att se upp till. Vi hoppas att detta gör att vår stora ungdomssatsning får verkligt stort genomslag så att vi får många fler som vill köra racerbåt och kanske att vi kan köra ett eget Formel 1 lopp i Sverige inom 3-4 år, säger förbundsordföranden Christer Gustafsson.

Resultat Formel 1 Doha, Qatar 29/4 2008
1) Jonas Andersson, Sverige, 48 varv
2) Jay Price, Qatar, 48 v, + 1,76
3) David Trask, Australien, +18,20
4) Sami Seliö, Finland, + 23,25
5) Guido Cappellini, Italien, + 15,51 (-1 varv för påkörd boj)
6) Uvis Slaktaris, Lettland, – 2 varv
7) Philippe Chiappe, Frankrike, – 3 varv
8) Stan Kourtsenovsky, Ryssland, – 3 varv
9) Philippe Tourre, Frankrike, – 3 varv
10) Massimo Roggiero, Italien, – 3 varv

Nästa Formel 1 race: 4-6/5 Portimao, Portugal

www.svera.org