23 april, 2008

NEC lanserar bärbar dator för extrema förhållanden

NEC ShieldPRO är en bärbar dator som kombinerar bra prestanda, utmärkt ergonomi och låg vikt med en ruggad design som tål extrema temperaturer, stänkande vatten och hårda stötar. NEC ShieldPRO utvecklades ursprungligen som ett verktyg för serviceorganisationer som tar med sig sina datorer ut i de allra svåraste väder- och miljöförhållandena, men som samtidigt kräver absolut pålitlighet.

Marknaden för så kallade ruggade bärbara datorer växer snabbt. Allt fler organisationer blir beroende av sina IT-verktyg även ute på fältet, till sjöss, på vägarna och i skogen. Att ta med en vanlig bärbar dator för kontorsbruk ut i fältet slutar ofta med att fukt, skakningar eller damm förstör datorn.

NEC ShieldPRO FC-N21S är NECs första ruggade PC i Europa. Maskinen utvecklades ursprungligen av en särskild enhet inom NEC som har stor erfarenhet av att bygga analysverktyg och annat för fältbruk. Många andra datorer av denna typ har ofta varit mer eller mindre lyckade kompromisser mellan ergonomi och tålighet. Men NEC ShieldPRO har utrustats med en ljusstark (600 cd/m2) 12,1-tums LCD-skärm med LED-bakgrundsbelysning och en upplösning på 1024×768 pixels som enkelt kan läsas även i solljus. Tangentbordet har fått samma utseende och känsla som på en vanlig bärbar dator men tål till exempel att översköljas med vatten.

Utvecklad för tuffa förhållanden
– NEC ShieldPRO utvecklades ursprungligen för ett kraftbolag vars servicetekniker åkte ut och felsökte infrastruktur i regn, slask och snö. Eftersom NEC länge har tillverkat verktyg och instrument för denna typ av användning var steget inte långt till att utveckla en bärbar dator som kunde motsvara samma högt ställa krav, säger Carl Persson, ansvarig för affärsområdet IT på NEC Scandinavia.

För att kunna skydda en dator mot de påfrestningar som den utsätts för ute på vägarna och i fält har den byggts på ett mycket speciellt sätt. Chassit är byggt som ett tätt skal av magnesium som är extremt tåligt och som också fungerar som en kylare för datorns komponenter. Inuti är komponenterna skyddade genom speciella upphängningar och genom att de bäddats in för att tåla stötar och vibrationer. Med sin Intel Core Solo ULV (ultra low voltage)-processor klarar maskinen upp till åtta timmar på en laddning men har tillräckliga prestanda för de flesta applikationerna.

Stöt och temperatursäker
Hårddisken på 40 eller 60 gigabyte är särskilt utvecklad för att kunna motstå kraftfulla vibrationer och stötar där datorn tappas från upp till 90 centimeter mot ett betonggolv. En annan unik egenskap är att hårddisken har utvecklats för att kunna starta i temperaturer ned till -20 grader vilket är en stor skillnad mot andra liknande produkter som kräver förvärmning.

– Denna lösning tillsammans med en skärm som enkelt kan läsas i dessa låga temperaturer och särskilda batterier som kan leverera sin ström ned till -20 gör att vi räknar med att NEC ShieldPRO kommer att bli mycket populär bland företag och myndigheter i norra Europa, säger Carl Persson.

NEC ShieldPRO har inbyggt stöd för WLAN (WiFi) och inbyggt modem. Den har också ett antal säkerhetsfunktioner som till exempel stöd för TPM (Trusted Platform Module) som lagrar krypteringsnycklar och annan säkerhetsinformation på ett särskilt säkerhetschip vilket är säkrare än om informationen lagras på hårddisken. Den har också en inbyggd läsare för fingeravtryck.

Länk: www.nec.se