9 maj, 2008

Legend bakom nya kajakmodeller

Maj-solen har fått tusentals svenskar att ge sig ut i sina kajaker, och paddlingssäsongen är igång på allvar. Svenska kajaktillverkarna Point 65 lanserar inför 2008 de första kajakerna som utvecklats av paddlingslegenden Nigel Foster. – Whisky 16 och Double Shot är resultatet av Nigel Fosters enorma erfarenhet inom paddling. Här har han fått skapa just de kajaker han själv helst vill paddla, säger Tomas Öhman, vd Point 65.

Det är nu 12 år sedan Point 65 sjösatte sin första kajak. Sedan dess har mycket hänt, idag har företaget 16 olika kajakmodeller för allt från nybörjare till proffs och som säljs i 22 länder. I takt med att kajakpaddling blivit en folksport har Point 65 riktat in sig mot fler och bredare målgrupper. I Sverige säljs kajakerna av återförsäljare från Malmö i söder till Luleå i norr, bland annat på detaljhandelskedjan Stadiums butiker.

Sedan två år är brittiske Nigel Foster ansvarig för design och utveckling på Point 65. Foster har vigt sitt liv åt paddling och blivit en av kajakvärldens absoluta frontfigurer. Han är internationellt känd för sina kurser, böcker, artiklar, design av kajaker och inte minst för sina paddlingsexpeditioner i krävande vatten över hela världen.

Inför säsong 2008 kommer nu de första kajakerna från Point 65 som designats helt och hållet av Nigel Foster – Whisky 16 och Double Shot. Dessutom kommer SeaCruiser som är folk-kajaken för långturer på sjön eller i skärgården.

SeaCruiser – folkkajaken för långturer

Tusentals svenskar börjar paddla varje år, och de flesta gör det med syftet att kunna ge sig iväg på dags- och flerdagarsturer på sjöar och i skärgården. Det är för denna stora målgrupp som Point 65 tagit fram SeaCruiser.

SeaCruiser är gjord såväl för träningspass på hemmasjön som för äventyrsexpeditioner med mycket packning. Att den är lättdriven och kursstabil underlättar vid långa paddlingsturer samtidigt som den styva plasten gör den snabb i rörelserna och därmed rolig att paddla. Det svagt v-formade skrovet gör att SeaCruisern är en fröjd att paddla även i grov sjö.

Stabiliteten och det humana priset gör kajakmodellen lämplig som första köp för den som vill ha en kajak att utvecklas i många år i.

SeaCruiserns stabilitet lockar dessutom många äldre paddlare.

Målgrupp:

● Expeditionspaddlaren som söker en stryktålig kajak för alla vatten

● De som vill paddla på långturer.

● Tränings- och motionspaddlare.

● De som söker en allroundkajak som också är rolig att paddla.

● Nybörjare som vill ha en kajak att utvecklas i.

● Äldre paddlare eller andra med krav på bra stabilitet.

Pris: 13 995 kr (med roder 14 995 kr) Längd: 525 cm

Bredd: 58 cm Vikt: 26 kg

Konstruktion: Trelagers sandwich Design: Johan Wirsén

Färger: Röd, orange, gul, grön och blå.

Whisky 16 – för paddlingsvirtuosen

Det här är Nigel Fosters kajak för den avancerade paddlaren. Genom sin stabilitet är den också utmärkt för nybörjare. Tillsammans med Double Shot är Whisky 16 den första svenska kajaken designad i ”brit style”, alltså gjord för paddling i vågor. Whisky 16 är extremt lättmanövrerad och framtagen för lek och surfpaddling i vågigt vatten, till exempel längs stränderna runt Sveriges långa kuststräcka.

– För den som behärskar tekniken är Whisky 16 underbar att paddla nära vågbrytet längs oroliga sten- och klippstränder, vilket Sverige har så mycket av. Men den är också utmärkt att ta på långturer, säger Nigel Foster, utvecklings- och designansvarig på Point 65.

Namnet Whisky 16 kommer från det engelska ordet ”whisk”, som betyder vispa, och Whisky 16 kommer bäst till sin rätt i ”vågvispat” vatten.

– Att det efter en lång paddlingstur kan smaka fantastiskt med en skvätt fin single malt vid en vacker strand har också bidragit till namnet, säger Nigel Foster.

”16” kommer från kajakens längd, 16 fot.

Målgrupp:

● Erfarna paddlare.

● Den som paddlar i vågiga vatten.

● Den som vill leka och trickpaddla.

Pris: 21 999 kr Längd: 489 cm

Bredd: 56 cm Vikt: 25 kg

Konstruktion: Vakuumbakad glasfiber eller kevlar/karbon (Pro Lite version)

Färger: Gul, orange, röd, vit, grå, ljusblå, blå och turkos.

Double Shot – för gemensamma utmaningar

”Varför skulle inte en tvåmanskajak kunna vara lika rolig att paddla som en enmanskajak?” frågade sig Nigel Foster för två år sedan. Sedan satte han igång med utvecklingen av Double Shot. Resultatet kan ses i vår – en tvåmanskajak som kan hänga på i kölvattnet från Whisky 16.

Double Shot är den första svenska tvåmanskajaken som är designad enligt ”brit-style”, vilket ger en större rörlighet än konventionella kajaker avsedda för två personer. Det sänkta däcket gör också att paddlaren kommer nära vattnet, vilket inte brukar vara fallet i tvåmanskajaker.

Point 65 Double Shot är gjord främst för havspaddling, paddling på stora sjöar och fjärdar. I lugna vatten är den ett tryggt val för ovana paddlare. Skrovets utformning med stor volym i för och akter och en svagt rundad bottenform ger den god stabilitet och manöverförmåga. De fem packluckorna erbjuder gott om plats vid längre expeditioner.

Målgrupp:

● Par som vill ha singelkajakens rörlighet

● De som paddlar i stora och vågiga vatten

● De som vill kunna packa för långturer

Pris: 22 999 kr Längd: 610 cm

Bredd: 66 cm Vikt: 33 kg

Konstruktion: Vakuumbakad glasfiber eller kevlar/karbon (Pro Lite version)

Färger: Röd, orange, gul, vit, grå, ljusblå och blå.

Länk: www.point65.se