14 maj, 2008

Ny stor bok om Sveriges fyrar

Sveriges vackra fyrar presenteras i en helt ny bok i stort format av författaren Anders Hedin. Författaren och fyrforskaren Anders Hedin har gått på skattjakt i arkiven och sökt fram originalritningarna till hundra av Sveriges vackraste och mest kända fyrar. Resultatet är en storslagen resa längs hela den svenska kusten.

Det finns nog inga andra byggnader som väcker lika många känslor som fyrar. De varnar och vägleder samtidigt som de andas äventyr och skönhet. Dessutom står fyrarna ofta på öar och uddar som väcker längtan och där enbart namnen känns nästan magiska. Pater Noster, Vinga, Nidingen, Kullen, Sandhammaren, Hoburgen, Söderarm och Svenska Högarna – för att bara nämna ett fåtal.

Den svenska kusten är den kanske mest svårnavigerade i världen och behovet av fyrar har alltid varit stort. Vi har ännu i dag kvar fyrar från mitten av 1600-talet, och ritningarna till dessa majestätiska byggnader är i sig konstverk, sitt konstruktiva ursprung till trots.

Ritningarna återges i originalformat, vilket gör detta till den största fyrbok som någonsin har gjorts i Sverige. Den är över en halv meter hög och väger nästan sex kilo. Den är handbunden i Italien med ett vackert linneband.

Anders Hedin har skrivit en rad böcker om Sveriges kust. Hans senaste bok, Sveriges sjökartor 1539–1836, är Sveriges största bok i modern tid och har blivit
en stor framgång.

Författare Anders Hedin
Formgivning Patric Leo
Omfång 215 sidor
Antal bilder 115 fyrritningar
Format 30 x 50,5 cm

Pris 1 400 kronor.

Länk: www.maxstrom.se