15 maj, 2008

Barnkläder med inbyggt solskydd

Nu kan barnen äntligen vara i solen utan att föräldrarna behöver oroa sig. Barnkläder med inbyggt solskydd har börjat slå igenom i Sverige.Nytt funktionellt sommarmode. Tiden då du måste använda stora delar av dagen till att smörja in barnen med solkräm är förbi. Ett av sommarens hetaste sommarmoden gör att barnen alltid är skyddade mot solens cancerframkallande strålar.

-Sunblocks solskyddskläder som säljes i butiker och över internet i Sverige är mycket tätt vävda för att blockera UV-strålarna, säger Marika René, VD Sunblock AB.

Enligt Svenska Cancerfonden har en vanlig t-shirt en solskyddsfaktor på 8. När tröjan blir blöt blir solskyddsfaktorn lägre och t-shirten blir tung och obehaglig att ha på sig. De nya solskyddskläderna som har dykt upp på marknaden denna sommar har en solskyddsfaktor på 50 och är sköna att ha på sig även när de är blöta.

Svenska Cancerfonden är positiva till solskyddskläderna. Svenska Cancerfonden understryker att barn under ett år inte mår bra av överdriven användning av solkräm. Nya studier visar att barnen inte klarar av att göra sig av med de kemiska substanserna i solkräm på samma sätt som vuxna. Cancerfonden rekommenderar därför att de minsta barnen inte skall vara i solen överhuvudtaget, men är positiva till de nya solskyddskläderna.

-Gång på gång blir vi påminda om hur viktigt det är att skydda våra barn när solen är som starkast, men det är svårt att bryta sina vanor. Och det gick ju så bra när vi själva var små, då var det ingen som tänkte på att solen inte bara är varm och skön, säger Anette Serell, Barniallt.se.

-Men nu är det ett erkänt faktum att solskador på barn ökar risken för hudcancer i vuxen ålder och malignt melanom är den tumörform som ökar snabbast i Sverige idag, säger Anette.

-Försäljningsökningen av solskyddskläderna har varit explosionsartad i jämförelse med föregående år, säger Anette, och det känns inte bara som om det är skyddseffekten utan även designen som påverkar, här kan man prata om ett funktionellt mode.

-Medvetenheten hos svensken om riskerna med överdrivet solande har nog nått fram men det känns framförallt som om det är först nu som det finns något som motsvarar föräldrars önskan, säger Anette. Man ser att ens barn är skyddat från skadlig påverkan av solen vilket alltid har varit ett problem med solkrämer. Dessutom har man lättare att hålla uppsikt över sina barn på stranden.

-Att barnen själva tycker att kläderna är tuffa gör det ju lättare att acceptera kläder på stranden, säger Anette.

Foto: Sunblock.