20 maj, 2008

Svenskt GPS-larm spårar stulna utombordare

Nu presenterar Axtech AB redKnows MiniFinder, ett nytt svensktillverkat GPS-söksystem. MiniFinder är utvecklat för att kunna placeras i små utrymmen och i fuktiga och krävande miljöer vilket gör systemet idealiskt för exempelvis utombordsmotorer.

MiniFinder är litet till storleken (78x62x28mm) och har inbyggd GPS och GSM-antenn. Med sin flexibla fästanordning kan redKnows MiniFinder enkelt placeras i alla mindre fordon såsom mindre båtar, utombordare, ATV, MC och snöskotrar.

Larmet är utrustat med ett uppladdningsbart internbatteri som räcker i upp till tre dygn. Det kan med andra ord placeras utan koppling till externt batteri i ett fordon som ska stå utan bevakning till exempel över en helg.

Ett aktiverat redKnows MiniFinder reagerar och skickar ett status-SMS till din mobil om någon stör eller flyttar din egendom. SMS:et innehåller positionen där larmet befinner sig samt en länk som leder direkt till en kartbild med positionen utmärkt. MiniFinder kan ställas in i tre lägen: förflyttning, vibration och sökning. Du kan också när du vill ringa upp larmet och få uppgifter om position, hastighet och riktning via SMS.

”Det finns ett stort behov av att skydda egendom som är lätt att stjäla och svår att återfå, som utombordsmotorer, MC, ATV och vissa typer av entreprenadmaskiner. Det vill säga maskiner där små, tåliga larm krävs,” säger Ove Eklund, VD på Axtech AB. ”Vår erfarenhet av GPS-larm och söksystem gör att vi med MiniFinder nu valt att ta full kontroll över utveckling och kvalitet och tillverka egna produkter i Sverige.

Stölder för miljoner
Under många år har stöld av utombordare och båtar varit ett stort problem. Bara i Sverige stjäls varje år båtar och båtmotorer för omkring 250 miljoner kronor. De flesta motorer återfås aldrig. Detsamma gäller andra stöldbegärliga fordon som till exempel motorcyklar (BRÅ).

Det finns idag olika sätt att skydda sig, men ett litet användarvänligt larm som kan placeras i små utrymmen har efterfrågats länge. Axtech väljer som tidigare att ha abonnemangsfria lösningar till sina larm. Det enda kunden betalar för är larmet och för SMS-trafik till och från larmet.

”Vi ser många användningsområden för vår lilla MiniFinder”, säger Peter Wedin, försäljningschef på Axtech.

”Förutom att skydda egendom där du kan koppla MiniFinder till ett externt batteri kan du även stoppa ner den i ditt barns jackficka, ta med den när du går ut i skogen eller lägga den i väskan när du reser. Då kan personer med behörighet lokalisera larmet när som helst via ett SMS. Eftersom det finns en SOS-knapp på fjärrkontrollen som skickar positionen via SMS fungerar den även som personlarm i nödsituationer”.

Pris 3 990 kr.

Länk: www.axtech.se