21 maj, 2008

Earthrace miljöbåt till Hawaii före tidsplanen

Earthrace, världens snabbaste miljövänliga båt, kommer till Hawaii under onsdagen 21 maj som en del av försöket att sätta record världen runt för motorbåtar. Båten gör ett stopp på Oahu för att tanka. Skepparen Pete Bethune och hans besättning är för tillfället mer än 1 400 Nm före sin planering för att sätta rekord och slå den tidigare innehavaren, Cable and Wireless, som satte rekordet 1998.

Earthrace är en 24 m trimaran som för tillfället är på sitt 24:e dygn under rekordförsöket. Resan på totalt 24 000 Nm har hittills fört båten över Atlanten och genom Panamakanalen in i Stilla Havet.

– Vi har forsat fram över Stilla Havet med en medelhastighet på 20 knop under de fem senaste dagarna, säger Pete Bethune.

Earthrace är en märklig farkost med sitt trimaranskrov på 24 m (78 fot). Hon kan till exempel gå delvis under vattnet ner till 7 m (23 fot) djup med sina pontoner. Båten är helt koldioxidneutral och använder 100 % förnyelsebar biodiesel. Maxhastigheten är 40 knop. Rutten jorden runt är:

Sagunto (Spain) – Horta (Azores) – San Juan (Puerto Rico) – Colon (Panama Canal, Panama) – Manzanillo (Mexico) – San Diego (USA) – Maalaea Harbor, Maui (Hawaii) – Majuro (Marshall Islands) – Koror (Palau) – Singapore – Kochi/Cochin (India) – Salalah (Oman) – Port Said (Suez Canal, Egypt) – Sagunto (Spain)

Länk: www.earthrace.net