21 maj, 2008

Ellen McArthur till Archipelago Raid 2008

Några av seglingens största namn kommer att utmana mindre kända men inte desto mindre uthålliga lag i den tuffaste seglingsorienteringen i världen, den åttonde upplagan av Archipelago Raid.

Archipelago Raid utmanar seglarna både fysiskt och mentalt och testar hela tiden gränsen för det möjliga. Att i sex dagar navigera sig igenom Stockholm, Åland och Åbolands skärgårdar på de små, mycket snabba Formula 18-katamaranerna är tufft. Lagen om två slåss mot undervattenstenar, grynnor väder- och vindväxlingar, kyla, hunger och trötthet och stannar endast för korta nattstopp.

Årets upplaga äger rum dagarna före midsommar, vilket innebär en ännu större utmaning för deltagarna. De extremt korta nätterna betyder lite vila och vattnet är kallt.

Nästan 20 lag har redan anmält sig till denna unika kappseglingsorientering. Imponerande seglingspersonligheter som Ellen McArthur ingår i startfältet. Ellen McArthur deltog i Archipelago Raid redan 2003 men fick bryta tidigt i tävlingen på grund av en benskada. Efter att ha seglat runt jorden solo, nonstop, i både enskrov- och flerskrovsbåt (Vendée Globe, Solo Round the World och Jules Verne-rekord), slutade McArthur med segling i två år. Nu är hon tillbaka med ett nytt projekt och har valt Archipelago Raid som en del av hennes comeback.

Start och mål i Stockholms stad, utanför Djurgården.

Tävlingen går i Stockholm, Åland and Åbos skärgårdar med följande huvudstopp:

Stockholms skärgård, 13 juni
Lappo i Ålands skärgård, 14 juni (beroende på väder)
Nagu kommun i Åbos skärgård, 15 juni (beroende på väder)
Rödhamn – ÅSS, Ålands segelsällskap, 16 juni (beroende på väder)
Seglarhotellet Sandhamn i Stockholms skärgård, 17 juni
Målgång i Stockholms innerstad, 18 juni

Segelsällskap:
ÅSS, Ålands Segelsällskap
LSS, Lidingö Segelsällskap

Länk: www.archipelagoraid.com