23 maj, 2008

Bra miljöval – Förvara båten på land

Båten behöver ingen bottenfärg, det blir ingen beväxning i botten, den står tryggt även om det blåser och båtägaren slipper betala båtplats. Fördelarna med att förvara båten på land är många. Den nya Bålstaslipen är enkel att montera ihop använda och kan flyttas vid behov. Slipen finns i fyra utföranden, för båtar med 500, 800 , 1200 och nu 1500 kilos vikt.

Att förvara båten på land är bra ur flera miljöhänsyn. Den behöver inte målas med giftig bottenfärg. Det blir ingen beväxning på bottnen, vilket annars skapar betydligt högre bränsleförbrukning. Man behöver heller inte någon bojsten för bojen som kan förorsaka skada på botten.

Ekonomiska fördelar
En bryggplats kan kosta stora pengar varje år. Det är en kostnad som kan undvikas med Bålstaslipen. Två strykningar med bottenfärg kostar och ett antal hundralappar varje år. Dessutom har tester visat att en båt som blivit beväxt kan under höstarna dra många procent mer bränsle. Det är varken nyttigt för plånboken eller miljön.

Praktiskt
Bålstaslipen ger praktiska fördelar också. Båten behöver inte varje höst skrapas, eller spolas, ren från havstulpaner och annan påväxt. Målningsjobbet på våren slipper man också. En annan praktisk fördel är att man inte behöver någon bryggplats, vilket kan vara mycket svårt att få tag på. På många platser är det flera års väntetid. Vid en bryggplats kan också en förtöjningstamp lossa, bojkättingen har bara en viss livslängd och när det stormar kan båten ligga och slå, och kanske rentav ta in vatten.

Att ha båten på en slip på land minimerar de riskerna och man kan åka iväg på veckolånga semestrar och vara säker på att båten ligger tryggt kvar där den lämnades.

Förenklar servicejobb
Med Bålstaslipen kan båten närsomhelst dras upp för vid till exempel byte av olja i växelhuset samt andra servicejobb och reparationer. Uppdragen på slipen är den också säker för stormar och is.

Byggsats
Slipen kommer i en byggsats om balkar i tre meters sektioner. De enda verktyg som behövs är fasta nycklar, en hammare och en polygrip. Slipen kan också byggas ut i önskad längd. Hjulställ finns som tillbehör och medför att båten kan dras upp en bit på land för vinterförvaring.

Bålsta Släpet AB har sedan fyra decennier tillverkat släp och trailer åt privatpersoner, företag samt stat och kommuner. Säpen har självjusterande sidostöd som passar båtar oavsett V-form. ISO 9001:2000 certifierades tillverkning och försäljningen av Det Norske Veritas. 2005 godkändes serietillverkning samt vår processtyrning av Vägverket. 2006 i januari hade företaget 37 olika släp/båttrailer/sliprar klara för serietillverkning.

Länk: www.balstaslapet.se