29 maj, 2008

Ericsson Racing Team nordiska jorden runt-besättning komplett

Nu är sista pusselbiten på plats i Ericsson Racing Teams nordiska besättningsbygge. Richard Mason kommer att segla en svensk båt i Volvo Ocean Race för tredje gången i rad. – Vi letade efter någon med samma egenskaper och profil som Richard Mason. Men istället för att ta in en sämre kopia valde vi att ta med Mason själv, säger svenske skepparen Anders Lewander.

Richard är gift med svenska Caroline, har två döttrar och bor i seglarmetropolen Saltsjöbaden utanför Stockholm. Och han ser inget problem med språket ombord.

– Jag har bott i Sverige i fem år. Jag förstår tillräckligt, säger Richard som känner sig svensk trots att han är född i Australien, uppväxt på Nya Zeeland och har brittiskt pass.

Richard Mason var tidigare en del av Ericssons internationella besättning men flyttar nu över till den nordiska delen. Därmed får han återigen segla med sin mentor, läromästare och vän Magnus Olsson.

– Det ska verkligen bli kul. Jag trivs mycket bra med Anders Lewander och hela det nordiska gänget. Och Magnus Olsson är anledningen till att jag kom till Sverige från början. Det är kul att segla med Magnus, inte minst jorden runt. Det tar ju ganska lång tid och det betyder mycket att ha en sådan glad, positiv och duktig kille ombord.

Sina 33 år till trots är Richard Mason en mycket erfaren havskappseglare. Han gjorde sitt första Volvo Ocean Race ombord på Assa Abloy som blev tvåa 2001-02 och sitt andra på Ericsson som kom femma förra gången.

– Jag känner mig väldigt svensk och jag kommer att stanna i Sverige. Jag gillar verkligen svenskarna som jag tycker är en lite mer formell version av en kiwi, det vill säga en nyzeeländare, säger Richard.

Senast det begav sig med Volvo Ocean Race var holländska ABN Amro överlägsen vinnare. I år tror Richard att det kommer att bli mycket tuffare, jämnare och tajtare än förra gången. Klassen har utvecklats och många detaljer på båtarna har finslipats.

Med mindre än sex månader kvar till starten är den nordiska besättningen nu komplett. Den består, förutom Richard Mason, av svenske skepparen Anders Lewander, Thomas Johanson från Finland, Jens Dolmer och Stefan Myrälf från Danmark, den norske navigatören Aksel Magdahl, samt svenskarna Martin Krite, Martin Strömberg och Anders Dahlsjö.

Ericsson Racing Team har sin träningsbas i Puerto Calero på Lanzarote på Kanarieöarna där de två besättningarna tränar och förbereda sig inför jorden runt-kappseglingen som startar i spanska Alicante i oktober 2008. I Kista, utanför Stockholm byggs samtidigt den sista av de två tävlingsbåtarna som kommer att sjösättas runt månadsskiftet juni/juli.

Ericssons deltagande i Volvo Ocean Race är en plattform för försäljning och marknadsföring. Tävlingen ger företaget en unik möjlighet att nå kunder runt hela världen och diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter.

Med den nya bansträckningen kommer tävlingen att passera städer i både Indien, Sydostasien och Kina vilket för Ericsson innebär en möjlighet att nå längre in i viktiga utvecklingsregioner.

Länk: www.ericssonracingteam.com