29 maj, 2008

150 båtar redan anmälda til Gotland Runt

Årets upplaga av Eurocard Gotland Runt, Sveriges och en av världens största havskappseglingar, har redan slagit rekord i tidiga anmälningar. Med över en månad kvar till starten i Sandhamn den 29 juni har tävlingsledningen redan tagit emot över 150 anmälda båtar. Det är mer än 30 procent fler än vid motsvarande tid i fjol och ett rekord i modern Eurocard Gotland Runthistoria! Både anmälningar och förfrågningar pekar på att årets intresse för Eurocard Gotland Runt är det högsta under 2000-talet. De hittills anmälda båtarna är både från Sverige och länder som Finland, Storbritannien, Tyskland och Ryssland och representerar alla former av kappseglingsyachter, från mycket stora, utpräglade tävlingsmaskiner till mindre entypsbåtar och ett stort antal familjebåtar.

– Det är roligt att se att det ökande intresset för Eurocard Gotland Runt fördelar sig så brett, säger Fredrik Feldreich, som är EGR:s tävlingsledare. Vi kommer att ha med ett stort antal verkligt häftiga och sevärda racers, som kommer till tävlingen med ambition att vinna och vi kommer att ha med ett rekordstort antal båtar som seglar i klasser som LYS och ORC med allt från kamratgäng till familjeseglare som är här för att göra sitt bästa men framför allt för att ha genuint roligt när de utmanar både sig själva och konkurrenterna. Jag tror att det ökade intresset resulterar att vi i år kommer att ha över 300 deltagande båtar i tävlingen. Det bådar gott både för årets Eurocard Gotland Runt och för seglingssporten, som befäster sin ställning som framtidens miljövänliga fritidsnöje.

Det utan konkurrens största antalet anmälningar kommer från Storstockholmsområdet, men anmälningar från regioner som Göteborg/Halland, Skåne, Småland, Södermanland, Uppland och Värmland visar att många andra starka seglingsdistrikt kommer att vara med i uppgörelsen om klassegrarna.

En genomgång av de anmälningar som hittills kommit in visar upp många annorlunda, kända eller särskilt häftiga ”startekipage”. På linjen utanför Sandhamn kommer vi bland annat att återfinna meteorologen Madeleine Westin på ”Datcha Sailing Team”, ”Pappor på Sjön” med två välkända seglingsprofiler, Gutta Johansson och P-O Söderberg, en kombination som många kommer att följa med stora vinstförhoppningar. Andra båtar som redan nu kan nämnas är de brittiska ”Tilting of the Windmills” med Thorry Gunnersen som skeppare och Swan 66:an ”Lionessa of Douglas” med Andrew Quaterman. Tyska Max Z86:an ”Morning Glory” med skepparen Dr Hasso Plattner är en annan spektakulär båt som kommer att vara intressant att följa.

Precis som i fjol seglas årets upplaga av Eurocard Gotland Runt på fem banor, Bana Alfa som är 567M lång, Bana Bravo 446M, bana Charlie 361M och bana Delta 309M. Bana Classic Yacht Baltic Race på 177M seglas av de klassiska båtarna, som inte rundar Gotland utan vänder vid Salvorev, norr om Gotland.

Årets tävling seglas i nio olika samlingsklasser, ORC International, ORC Club, Grand Open, IRC, LYS, Swanklassen, Multihull 30 och 60 samt Classic Yachts. Dessutom seglas European Gotland Runt i ett antal entypsklasser om minst tio båtar i varje klass.

Huvudsponsor för tävlingen är som tidigare Eurocard, men också när det gäller antalet sponsorer slår årets upplaga av tävlingen alla tidigare rekord.

Länk: www.ksss.se