4 juni, 2008

Stjärnspäckat startfält spikat till Marstrand

Seglarlegenden och trefaldige World Match Racing Tour-mästaren Peter Gilmour från Australien är nu officiellt klar för Match Cup Sweden 2008, som pågår 30 juni till 6 juli. Där får han även sällskap av en av de stora överraskningarna under årets säsongsöppning, fransmannen Damien Iehl, som i helgen tog hem kvaltävlingen GKSS Spring Cup och därmed vann den sista åtråvärda platsen i det stjärnspäckade startfältet i Marstrand.

Sedan tidigare var tio av världens bästa seglare klara för världsmästerskapsseglingarna i Marstrand under Match Cup Sweden i sommar. De två platserna som återstod innan herrarnas startfält var komplett är nu fyllda. En plats var vikt åt en riktig legend inom seglingen, Peter Gilmour, som nu har bekräftat att han kommer. Förutom tre titlar på the World Match Racing Tour, där han är den ende som har lyckats försvara sin titel, har australiensaren Gilmour också genomfört fem America’s Cup-satsningar.

– Det är en ära för oss att Gilmour kommer till Match Cup Sweden, förutom att han är en av världens bästa seglare har han också en otroligt framgångsrik historia på Marstrand, berättar Jan Torstenson, vd på Brandspot.

Iehl vann kvaltävlingen
Franske seglaren Damien Iehl tog sig till Marstrand genom att vinna kvaltävlingen, GKSS Spring Cup. Efter det att Round Robin-seglingarna var avslutade befann sig tre seglare på nio poäng, Damien Iehl, Staffan Lindberg och Mattias Rahm. Slutligen tog sig Iehl an Lindberg i finalen som vanns övertygande med 2-0. Vid prisutdelningen fick han bland annat ta emot en officiell inbjudan till Match Cup Sweden 2008 i Marstrand.

– Nu är startfältet komplett och det känns förstås fantastiskt att Peter Gilmour är tillbaka hos oss efter några års frånvaro. Hans namn och närvaro är en oerhörd styrka för evenemanget och han är en av storfavoriterna för att vinna hela tävlingen, säger Erik Centerwall projektledare på GKSS.

På damsidan är de tre högst rankade seglarna i världen klara för tävlingen, och de utmanas av de svenska hoppen Linda Rahm och Jenny Axhede. Ytterligare tre platser ska tillsättas i damklassen.

Match Cup Sweden, den svenska deltävlingen av världsmästerskapet World Match Racing Tour, arrangeras av Brandspot i samarbete med GKSS.

Skeppare i Match Cup Sweden 2008
(WMRT-ranking 2008 inom parantes)

Herr

Paulo Cian (M1), Italien
Björn Hansen (M2), Sverige
Ian Williams (M3), Storbritannien
Magnus Holmberg (M4), Sverige
Mattias Rahm, (M5), Sverige
Torvar Mirsky (M5), Australien
Ben Ainslie (M), Storbritannien
Mathieu Richard (M), Frankrike
Sebastien Col (M), Frankrike
Jes Gram-Hansen (M), Danmark
Peter Gilmour (M), Australien
Damien Iehl, (M), Frankrike

Dam

Claire Leroy (D1), Frankrike
Lotte Meldgaard Pedersen (D2), Danmark
Katie Spithill (D3), Australien
Linda Rahm (D9), Sverige
Jenny Axhede (D10), Sverige
3 vakanta

Länk: www.matchcupsweden.com