4 juni, 2008

Späckat program på Havets Hus i Lysekil

Havets Hus erbjuder många spännande upplevelser. Färden börjar vid strandkanten och fortsätter ner genom Västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna. Känn på sjöstjärnor och eremitkräftor i klappakvariet, lär lekfullt på Havets Hus strandskola, inspireras av en guidad tur, se dykare som matar hajarna och delta i olika temadagar.

Den 16 juni börjar årets sommarprogram och nytt för i år är bland annat “Melvin Medusa och den mystiska kistan”, en egenproducerad barnteaterguidning för barn. Föreställningen är producerad av Havets Hus marinbiolog Anna-Lisa Wrange och framförs av Havets Hus egen personal tillsammans med barnen.

Bläckfiskutställningen på Havets Hus berättar om fantastiska och intelligenta djur. Här har man chans att titta närmare på bläckfiskens vassa näbb, bläckfiskskelett och fossiler från utdöda bläckfiskar. Barnen får krypa in i det hemlighetsfulla mörkret i bläckfiskens grotta, medan vuxna erbjuds en mera bekväm ingång.

Utställningen “Tillsammans för havsmiljön” ger tips och förslag på vad vi alla kan göra i vår egen vardag för ett friskare hav. Faktum är att vi kan påverka allt från den globala växthuseffekten till lokala utsläpp av övergödande eller giftiga ämnen. Genom att minska vår egen miljöpåverkan kan vi bidra till att säkra djur och växters fortlevnad för kommande generationer.

Havets Hus nyrenoverade bangolfbana visar och lär om livet i Västerhavet. Bland naturtrogen bläckfisk, haj och manet finns kluriga frågestationer att sysselsätta sig med under spelets gång. Artskyltar berättar om de olika havsdjuren som tål att kännas på.

Havets Hus populära strandskola kommer i år att även erbjudas vuxna. På onsdagskvällar mellan vecka 27-30 finns möjlighet för hela familjen att lära sig mer om Västerhavet. Kom och inspireras efter en skön dag på stranden. 3-dagars Strandskola för barn pågår som vanligt under förmiddagar från måndag till onsdag under vecka 27-31.

Dessutom erbjuder Havets Hus i samarbete med Nordens Ark ett nytt spännande sommarläger kallat “Hav & Land” där barnen får lära känna djuren både ovan och under ytan samt delta i många spännande aktiviteter (ons-fre v.31).

Veckan efter midsommar anordnas “Västerhavsveckan 2008” där bl.a. Havets Hus anordnar en rad spännande temadagar kring marina resurser, biologisk mångfald, forskning om havet, marin teknik, fisk och fiske, barnens havsdag samt havsmiljöfrågor. Kom och lyssna på spännande föredrag och delta i roliga aktiviteter.

Sommarprogram
16 juni – 24 augusti

11.00 Möt krabbor, sjöstjärnor och eremitkräftor i klappakvariet. Havets Hus guider berättar.

11.45 Filmvisning i teatern, Havets Hus film – Våra vänner i vattnet

13.00 Dagens guidning, samling vid klappakvariet

14.00 Filmvisning i teatern, Havets Hus film – Våra vänner i vattnet

15.00 Guidad matning. Samlingsplats annonseras i högtalarna

16.00 Möt krabbor, sjöstjärnor och eremitkräftor i klappakvariet. Havets Hus guider berättar

17.00 Filmvisning i teatern, Havets Hus film – Våra vänner i vattnet

Krabbfisketävling utanför Havets Hus

Måndag-onsdag v.27-31. kl 14-16, avgiftsfri för de som besöker Havets Hus. Övriga betalar 20:-/per timme. (Vid regn ställs aktiviteten in)

Melvin Medusa och den mystiska kistan

Ett teateräventyr för barn, torsdagar kl. 10. Max 20 barn. Boka plats via 0523-66 81 61. Föräldrar får följa med om de vill. Samling vid entrén på Havets Hus. Ordinarie entréavgift. I mån av plats kan även barn som ej anmält sig följa med.

Dykare matar hajarna

Fredagar kl. 15. En guidad matning i ett av de större akvarierna.

Sälsafari

söndag till fredag, 23 juni – 17 augusti.

Badturer

Söndag till fredag 7 juli – 10 augusti samt kortare tur 23 juni – 6 juli samt 11- 17 augusti.

Strandskola

v.27-31. 3-dagars för barn 7-12 år samt 1-dagars på onsdagkvällar v. 27-30 för både barn och vuxna.

Hav & Land

30 juli-1 aug. Sommarläger för barn 10-13 år både på Havets Hus och Nordens Ark.

Havets Hus bangolf

Öppet dagligen 16 juni – 17 augusti mellan 12.00-22.00

Kalendarium

18 maj Tumlarens dag

1 juni Manetens dag

7 juni Havets Hus firar 15 år

16 juni – 24 aug. Sommarlovsaktiviteter

23-29 juni Västerhavsveckan

23 juni – 15 aug. Sälsafari och badturer

v-27-31 Strandskolan

30 juli – 1 aug. Hav & Landläger, samarbete med Nordens Ark

29 juli – 2 aug. Skeppsbrutnas klubb, i samband med Lysekil Women’s Match

En dag i v35 Havsmiljödag

En dag i v37 Använd dina sinnen – specialvisning för gäster med hörselnedsättning

En dag i v38 Hummerdag

27 sept.-5 okt. Höstlovsaktiviteter

25 okt. – 2 nov. Höstlovsaktiviteter

Reservation för ändringar

Mer information finns på www.havetshus.se

Havets Hus ligger i Lysekil, bland annat känt för friluftsliv och konservindustri, Sveriges bästa vatten för dykning, klättring i närområdet, fina hamnar för båtburna och Bohusläns vackra granitklippor.

Foto: Roger Jansson.

Länk: http://www.vastsverige.com/templates/default____1067.aspx

Länk: www.lysekil.se