9 juni, 2008

Nyheter längs Göta kanal

Göta kanal är ett av Sveriges mest kända besöksmål och tar emot över tre miljoner besökare varje år. Förra året var det 175 år sedan kanalen färdigställdes. Fortfarande lockar kanalens 58 slussar nyfikna både från Sverige och utlandet.

Göta kanal är ett av Sveriges mest kända besöksmål och tar emot över tre miljoner besökare varje år. Förra året var det 175 år sedan kanalen färdigställdes. Fortfarande lockar kanalens 58 slussar nyfikna både från Sverige och utlandet.

En nyhet främst för båtgästerna är Turförslag, som kan laddas ned från Göta kanalbolagets hemsida. Där finns tips på hur man kan lägga upp sin resa längs kanalen med egen båt. Det finns ett Turförslag med familjeaktiviteter och ett för tips på kulinariska stopp längs kanalen.

I sommar kan den som vill övernatta i en torrdocka eftersom kanalbolaget vattenfyller sin torrdocka vid gästhamnen i Söderköping. Gästhamnen är en av kanalens mest populära och genom detta får ytterligare tio båtar plats. En annan nyhet är möjligheten övernatta i den egna båten i gästhamnen vid restaurang Idas Brygga i Karlsborg och på morgonen få äta hotellfrukost i restaurangen. För 275 kr ingår gästhamnsplats och hotellfrukost för två personer.

Att åka på kanalkryssning med båtar från förra sekelskiftet är annars det klassiska sättet att uppleva Göta kanal. Här går det välja mellan olika fartyg med turer på en eller flera dagar.

Matupplevelser är en del av kanalens dragningskraft, då den bokstavligt kantas av restauranger och kaféer som serverar direkt vid kajkanten. Under 2008 satsas det extra mycket på mat längs kanalen mellan Karlsborg, Töreboda och Mariestad med bland annat kända matprofiler på besök, kräftfestivaler och skördefester.

Göta kanal är öppen 2 maj till 28 september.

Läs mer: www.gotakanal.se

Bildtext:
Det finns många nyheter för båtfolket kring Göta kanal i sommar.