9 juni, 2008

Havneguiden

Göteborg – Svinesund Hanne och Jörn Engevik Skagerrak Forlag

Det känns faktiskt lite pinsamt att erkänna det men detta är ett faktum: Den bästa hamnguiden över Bohuslän är gjord av ett norskt par. Det är en maffig, vacker och synnerligen konstruktiv handbok för alla som vill färdas i den bohuslänska skärgården. Boken är späckad med kartor, fotos av hamnar och naturhamnar, flygfotografier och direkta beskrivningar för att ta sig in i en del naturhamnar…

Just det, den här hamnguiden tar också tag i de många naturhamnarna – bra illustrerat och lätt att ta till sig.

Det norska paret, Hanne och Jörn Engevik, presenterar sina hamnar och smultronställen med fin känsla för vad som är värt att berätta och alltsamman har fått en förpackning som jag aldrig tidigare sett maken till.

Den här boken är guld värd, både i sommar i båten och nu innan seglatserna börjat på riktigt. Boken, i svensk översättning, finns hos Nautiska Magasinet i Stockholm, Nautic Center i Västra Frölunda samt Nautiska Magasinet i Göteborg. Den kan också finnas hos välsorterade tillbehörsbutiker.

Priset kan tyckas högt men det är en fin investering. Pris 480 kr. ISBN 978-82-92284-23-0.

Lasse Bengtsson