15 juni, 2008

Full fart mot den finländska skärgården

Stockholm, den 15 juni, 2008. Den tredje dagen av Archipelago Raid bjuder på kraftfull segling i 10 meter/sekund. Det går fort och de små båtarna uppnår farter runt 20 knop i den finländska skärgården.

Efter att ha försökt sova under skydd av regent på ön Lappo (Åland), startade deltagarna den tredje dagen av Archipelago Raid klockan fem imorse, två timmar efter planerad start på grund av utebliven vind. När båtarna äntligen drog iväg blåste det över sju meter/sekund och de små Formula 18-katamaranerna seglade iväg i full fart under spinnaker mot de sex kontrollpunkterna på den femte delsträckan.

Det belgiska laget med Patrick Demesmaeker och Michel Proot på RBSC Huysman har dominerat fältet idag och vann den dagens första delsträcka till Fårö i Finlands skärgård. De var tätt följda av den ledande klungan med svenskarna Fredrik Ekman och Gustav Tempelman på Sundsvalls Bygg (tvåa totalt), Martin Strandberg och Johan Örtendahl, Team Thule samt fransmännen Eric Proust och Romain Matteau, Team Kalix, som leder totalt.

Vinden har ökat till 10 meter/sekund och båtarna har imponerande båtfart. Solen har hittat fram. Inga andra båtar eller människor syns till och det är små obebodda öar så långt ögat når. Det är oerhört vackert och trots den fysiska utmaningen är stämningen på topp. I de höga farterna måste deltagarna vara särskilt uppmärksamma för gömda grynnor. Uppemot 80 procent av båtarna har under morgonen redan mer eller mindre gått på grund. Centerborden har fått sig sina törnar.

Archipelago Raid är fysiskt krävande och på den tredje dagen tar det ut sin rätt på besättningarna. Vid de kontrollpunkter som är placerade vid en strand måste seglarna hoppa ur sina båtar, springa upp till kontrollanten och sedan springa tillbaka till båten. Till och med de starkaste seglarna verkar ha svårt att komma in i båten igen…

Igår var väderbilden annorlunda. Lagen hade en tuff dag i Ålands skärgård med svag vind och regn. De sista lagen gick i mål två och en halv timme efter ledarna till nattstoppet på Lappo, eftersom vinden dog och de fick paddla en lång sträcka.

Under dagen kommer deltagarna att avklara den långa sträckan 100 sjömil till sista anhalten på Nagu i den finländska skärgården. Imorgon styr båtarna tillbaka mot Rödhamn i Ålands skärgård.

Ställning de 12 första båtarna efter fem delsträckor (dag 3)
1. Team Kalix, Eric Proust & Romain Motteau – Fra
2. Sundvalls Bygg, Fredrik Ekman & Gustav Tempelman – Swe
3. RBSC Huysman, Patrick Demesmaeker & Michel Proot – Bel
4. Team Thule, Martin Strandberg & Johan Örtendahl – Swe
5. X-Leisure, William Sunnucks & Simon Farren – UK
6. Team Garmin, John Bäck & Gustav Morin – Swe
7. Team BLUE Oceans, Conrad Humphreys & Ryan Crawford – UK
8. SWE 558, Ola Person & Tomas Westergren – Swe
9. One Design Center, Martin Hållsten & Malcom Hanes – Swe
10. HH-Marin, Thomas Ekefalk & Carl Johan Söder – Swe
11. N-Group, Matti Nieminen & Mikko Nieminen – Fin
12. BT, Ellen MacArthur & Greg Homann – UK/Aus

Länk: www.archipelagoraid.com