16 juni, 2008

Trycket ökar i Archipelago Raid

Stockholm, den 16 juni, 2008. Den franska duon Eric Proust och Romain Motteau, Team Kalix, leder Archipelago Raid sedan första dagen. Men svenskarna Martin Strandberg och Johan Örtendahl, Team Thule, ligger tätt inpå och allt står på spel med knappa tre dagar kvar till målgång. På tävlingens fjärde dag är deltagarna tillbaka i Ålands skärgård och seglar i fina förhållanden i vindar runt 5-7 meter/sekund.

I den tidiga starten från Nagu kl. 05.00 imorse, började det svenska laget Team Thule (Martin Strandberg/Johan Örtendahl), att paddla rakt föröver medan de andra teamen kryssade fram i motvinden. Lagets fysiskt vågade manöver betalade för sig och de vann den sjunde etappen! Team Thule är för närvarande tvåa på den totala rankingen och kämpar hårt för att hinna ifatt den franske ledaren.

America’s Cup-seglaren Martin Strandberg på Team Thule kommenterade deras framgång imorse: “Vi tog ett bra beslut att paddla vid starten istället för att sätta upp krysseglet. Tack vare paddlingen fick vi ett litet försprång trots att flera lag låg tätt bakom under hela sträckan. Efter fjärde kontrollpunkten tog vi ett rätt taktiskt beslut och vann tillslut hela etappen. Flera andra lag valde en annan väg men fick vända då en kabel blockerade passagen för masterna! Vi är trötta nu men mycket motiverade, vi måste hålla jämna steg med fransmännen [Team Kalix]!”

Flera lag har fått problem med sin GPS, på grund av fukt och väta. De får förlita sig till gammal hederlig kartnavigering, vilket kräver mer av de trötta seglarna.

Spänningen stiger i fältet. Deltagarna vill göra bra ifrån sig och hamna högt upp på resultattablån och dagens andra delsträcka inleddes med fullt tryck. Tre båtar kapsejsade över startlinjen i de starka vindbyarna. Team Blue Oceans, NCC, och First Hotels var lite för ivriga över startlinjen och gick runt. Men de var alla snabbt tillbaks men med mycket förbrukad kraft ombord. Den åttonde delsträckan tar deltagarna till Rödhamn, Åland, där Ålands Segelsällskap välkomnar dem sent ikväll.

Igår var en lång och fysiskt tröttande dag med stark vind. Flera seglare påstod att det var den tuffaste dagen de upplevt i Archipelago Raid (tidigare tävlingar inkluderat). Ryan Crawford, Team Blue Oceans, kommenterade: “Om vi är så här trötta dag tre hur blir det då dag sex!”

Den snabba seglingen igår innebar en del skadegörelse; RSBC-Huysman, rev sitt storsegel och fick hoppa över flera kontrollpunkter under den sjätte etappen och ta sig direkt till slutdestinationen Nagu. HH-Marin mastade av efter att ha gått på grund och fick bogseras till Nagu. Båda båtarna lyckades reparera sina skador och är tillbaka i tävlingen. Tyvärr gick det inte lika bra för Fredrik Ekman och Gustav Tempelman på Sundsvalls Bygg. De gick hårt på grund och kunde inte reparera båten. Duon från Värmdö hade seglat ett fantastiskt bra race och var tvåa på den totala resultattablån fram till den ödesdigra smällen. Besvikelsen är enorm.

Imorgon, tisdag, börjar den långa resan “hem”, tillbaka till Stockholms skärgård. Dagen avslutas i Sandhamn. Onsdagen den 18 juni går båtarna i mål utanför Djurgården under eftermiddagen.

Ställning de 12 första båtarna efter sju delsträckor (dag 4)

1. Team Kalix, Eric Proust & Romain Motteau – Fra
2. Team Thule, Martin Strandberg & Johan Örtendahl – Swe
3. X-Leisure, William Sunnucks & Simon Farren – UK
4. Team BLUE Oceans, Conrad Humphreys & Ryan Crawford – UK
5. RBSC Huysman, Patrick Demesmaeker & Michel Proot – Bel
6. Team Garmin, John Bäck & Gustav Morin – Swe
7. One Design Center, Martin Hållsten & Malcom Hanes – Swe
8. SWE 558, Ola Person & Tomas Westergren – Swe
9. BT, Ellen MacArthur & Greg Homann – UK/Aus
10. Dare 2, Vincent Andre & Alessandro Vercio – Belg/Ital
11. N-Group, Matti Nieminen & Mikko Nieminen – Fin
12. HH-Marin, Thomas Ekefalk & Carl Johan Söder – Swe

Länk: www.archipelagoraid.com