24 juni, 2008

Damer seglar om ny trofé i Match Cup Sweden och Lysekil

Tre svenska, två danska, en fransk, en australiensisk och en amerikansk seglare ur den kvinnliga världstoppen i Matchracing jagar segern i Match Cup Sweden i Marstrand 30 juni – 6 juli. Över 300 000 kronor i prispengar och en nyinstiftad trofé för damklassen står på spel. Det nya priset, Marstrand Lysekil Women’s Double, är en vacker glastrofé som går till den besättning som placerar sig bäst i både Match Cup Sweden och Lysekils Women’s Match 29 juli-2 augusti.

I årets upplaga av Match Cup Sweden tävlar åtta av världens kvinnliga toppbesättningar i en egen damklass. Med ett starkt startfält, 50 000 dollar – över 300 000 kronor – i prispengar och en helt nyinstiftad trofé, Marstrand Lysekil Women’s Double, har damklassen i Marstrand nu fått hög status i seglarvärlden.

Trofén är ett nyinstiftat pris till den kvinnliga besättning som placerar sig bäst i såväl Match Cup Sweden som Lysekil Women’s Match i slutet av juli. Sju av de åtta seglarna i Marstrand tävlar också i Lysekil Women’s Match, och kan därmed ta hem den åtråvärda glastrofén Sails från Kosta Boda.
– Vi är glada över det här samarbetet mellan Lysekil och Match Cup Sweden, det är viktigt för att stärka intresset för damernas Matchracing ytterligare, säger Jan Torstenson, vd för Brandspot som arrangerar Match Cup Sweden i sportsligt samarbete med GKSS.
– Den nya trofén tillför en spännande och intressant extra dimension till de båda tävlingarna. Det är glädjande att världens bästa tjejer spenderar så mycket tid i Sverige, tycker Anna-Holmdahl-White, initiativtagare till Lysekil Women’s Match.

Claire Leroy, Frankrike, Lotte Meldgaard Pedersen, Danmark, och Katie Spithill, Australien, är etta, tvåa och trea på världsrankingen för damer. Claire Leroy har toppat världsrankingen sedan 2005. Lotte vann i Lysekil 2006 och 24-åriga Spithill har seglat Matchracing sedan hon var 16 år.

Topptrion utmanas av Linda Rahm och Jenny Axhede i svenskornas hemmavatten, två skickliga seglare som känner både båtarna och förhållandena i det vackra hamninloppet till Marstrand mycket väl. Linda Rahm vann Lysekils Women’s Match 2007 och ligger idag nia på världsrankingen.
– Vi måste vara balanserat aggressiva, det blir tajta matcher, men vi har bara ett mål – att vara i final, säger Linda Rahm, som har haft en bra inledning på säsongen. Vi har tränat mycket mer än tidigare, seglat sju tävlingar och teamet fungerar väldigt bra ihop. Bättre utsikter än så här har vi aldrig haft.

Jenny Axhede tog redan tidigare över delar av Marie Björlings besättning och har under våren trimmat teamet med tuff sparring mot franska landslaget och Linda inför Match Cup Sweden. Förra året vann Team Axhede Portugals Women’s Cup och blev bästa svenska damteam i Match Cup Sweden, då de tävlade i samma klass som herrarna.
– Vi har i år satsat mycket tid på att trimma manövrar och starter och känner oss riktigt samtrimmade. Vi är riktigt taggade och har siktet inställt på en topplacering, menar Jenny Axhede som idag ligger tia på damrankingen.

Men i damklassen har också GKSS Anna Kjellberg fått chansen i internationella sammanhang. Hennes team blev fyra i EM 2007, men det är första året hon seglar storbåt. Danskan Camilla Ulrikkeholm, rankad 14:e, är däremot något av specialist på tävlingsbåten DS37, och har sedan starten 2004 klättrat stadigt på rankingstegen. Även Sandy Hayes, från America’s Cup-orten Newport på amerikanska östkusten, rankad 16, känner till både DS37 och Marstrand väl. Hon har tävlat här både som skeppare och gast och gör sällan dåliga resultat.

– Damklassen har alla förutsättningar att bli en verklig thriller, säger Erik Centerwall, sportslig projektledare i Match Cup Sweden.

Fakta om Marstrand Lysekil Women’s Double

Marstrand Lysekil Women’s Double är ett nyinstiftat pris till den kvinnliga besättning som har den bästa sammanlagda placeringen efter Match Cup Sweden 2008 och Lysekil Women’s Match 2008. Trofén är en vacker pjäs från Kosta Boda som heter Sails.

Syftet är att attrahera världens bästa kvinnliga besättningar till de svenska Match Racing-tävlingarna. Priset kan endast vinnas av den besättning som deltar i båda tävlingarna. Reglerna för poängberäkning är följande:
1. Vinnare är den som har lägsta sammanlagda placering.
2. Vid lika sammanlagda, så vinner den som har bästa placering, ex etta-fyra är bättre än tvåa-trea.
3. Vid lika sammanlagda poäng och lika bästa, så vinner den som har bäst placering i senaste segling, t ex trea-tvåa är bättre än tvåa-trea.

Deltagare i Match Cup Sweden, Marstrand 30/6-6/7:
Claire Leroy, FRA, Ranking: 1
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, Ranking: 2
Katie Spithill, AUS, Ranking: 3
Linda Rahm, SWE, Ranking: 9
Jenny Axhede, SWE, Ranking: 10
Camilla Ulrikkeholm, DEN, Ranking: 14
Sandy Hayes, USA, Ranking: 16
Anna Kjellberg, SWE, Ranking: 23

Deltagare Lysekil Women’s Match, 39/7-2/8:
Claire Leroy, FRA, Ranking: 1
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, Ranking: 2
Katie Spithill, AUS, Ranking: 3
Silke Hahlbrock, GER, Ranking: 4
Elisabeth Baylis, USA, Ranking: 5
Linda Rahm, SWE, Ranking: 9
Jenny Axhede, SWE, Ranking: 10
Sabrina Gurioli, ITA, Ranking: 12
Camilla Ulrikkeholm, DEN, Ranking: 14
Lucy MacGregor, GBR, Ranking: 22
Anna Kjellberg, SWE, Ranking: 23
Anne-Claire Le Berre, FRA, Ranking: 61

Match Cup Sweden i Marstrand är Sveriges största internationella seglingsevenemang och svensk deltävling i världsmästerskapet i Matchracing, World Match Racing Tour. Tolv av världens bästa skeppare och herrbesättningar tävlar om en prispott på 200 000 dollar, ca 1,25 miljoner kr. I en egen damklass tävlar åtta av världens kvinnliga toppbesättningar om 50 000 dollar (över 300 000 kr) i prispengar.

Lysekil Women’s Match, som seglas 29 juli-2 augusti 2008, är med 400 000 kronor i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto som partners. Nästa år får Lysekil Women’s Match VM-status.