25 juni, 2008

Hyr kajak – betala med sopor

Vattnen runt Pampas, Riddarfjärden och Karlbergskanalen är som gjorda för kajakpaddling. Men – längs stränderna och i vattnet flyter mängder med skräp. För att bidra till en renare strandmiljö ger PampasKajak nu kunderna chansen att betala halva hyran med skräp som plockats längs stränderna. – Två skräppåsar går fort att samla in, men om många nappar på erbjudandet kan det göra stor skillnad längs våra stadsnära vatten, säger Richard Öhman, grundare och delägare av PampasKajak.

Pampas kajak är Stockholms största kajakbutik, byggd på vattnet i Pampas Marina nära Karlbergs slott. Förutom försäljning av kajaker och tillbehör erbjuder PampasKajak uthyrning, organiserade paddlingar, kurser och gratis stadspaddling varje tisdag och torsdag. Det gör att flera tusen paddlare varje säsong utgår ifrån PampasKajaks brygga.

Rent praktiskt går erbjudandet med att betala kajakhyran delvis med skräp till så att alla som hyr kajak kan välja om de vill ta med två 30-liters plastpåsar när de ger sig ut från PampasKajak. Om de plockar påsarna fulla med skräp under kajakturen behöver de bara betala halva dagshyran på 149 kronor. Soppåsarna får plats i kajakens lastluckor även när de är fyllda.

– När man glider ljudlöst i en kajak och ser vår vackra huvudstad från vattnet vill man inte behöva kryssa mellan plastpåsar, ölburkar och gamla förpackningar som kastats av tanklösa personer, säger Richard Öhman.

Stöds av Stockholms stad
Initiativet från PampasKajak stöds av Stockholm stads Parkmiljögrupp.

– Vi uppmuntrar allt som gör Stockholm renare. Våra entreprenörer plockar skräp på gator och längs stränderna så långt de kommer åt. Men ju fler som hjälps åt desto finare blir staden, säger Anders Lindgren, chef för parkmiljögruppen i Stockholms norra innerstad.

Om PampasKajaks alla tusentals hyrkunder rent teoretiskt skulle nappa på erbjudandet skulle det bli över 100 000 liter skräp som försvinner från Stockholms stränder under säsongen.

Gratis stadspaddling hela sommaren
Under sommaren anordnar PampasKajak gratis stadspaddling för allmänheten varje tisdag klockan 11.00 och torsdag klockan 18.00. Deltagarna utrustas då gratis med kajak, flytväst och andra tillbehör. Turerna går runt Kungsholmen under ledning av erfarna paddlingsinstruktörer.