26 juni, 2008

Björn Hansens tur att vinna i Matchracing-VM

Statistiskt sett är det Björn Hansens tur att vinna i den fjärde VM-deltävlingen i Matchracingsegling, Match Cup Sweden i Marstrand nästa vecka. De senaste fem tävlingarna i World Match Racing Tour har sett fem olika vinnare, fem av de sex bäst rankade seglarna i världen. Björn Hansen i Alandia Sailing Team, fyra i VM just nu, saknar seger i år.

– Det blir riktigt tufft, startfältet är hårdare än förra året, men vi vill försvara segern, säger Björn Hansen.

Björn Hansen är sedan förra året Sveriges främste Matchracingseglare och har parkerat i den absoluta världstoppen. Fyra i VM i fjol, segrare i Match Cup Sweden och i år ligger Hansens Alandia Sailing Team på en fjärde plats totalt efter tre deltävlingar i VM, bara en poäng efter tvåan.

– Vi började ju riktigt bra i Brasilien med final och andraplats mot Paolo Cian – i svårseglad stiltje, berättar Björn.

I Korea och Tyskland tog sig Björns team till semi- respektive kvartsfinal.
– Vi ledde mot Radich med 120 meter när vi hamnade i ett vindhål i rundningen. Jesper hade tur där, men de seglade bättre med de små marginaler som fanns, säger han.
I de senaste fem tävlingarna har fem olika av sex-i-­topp-seglarna vunnit. Men Björn Hansen har sin seger kvar att “ta ut”, om statistiken ska stämma.

Inför Match Cup Sweden är läget i Hansens gäng på topp. Träningslägret i Mittelfart i Danmark nu i helgen mot konkurrenterna Sebastien Col, Paolo Cian och Jes Gram-Hansen är ett effektivt genrep på båttypen DS37, som han vann Marstrandstävlingen med förra året.

– Det brukar gå bättre och bättre för varje dag för oss, som inte är heltidsproffs, som de andra seglarna. Men vi måste vara på topp varje dag nästa vecka, första tävlingen är lika viktig som den sista. Alla tolv seglare kan vinna, och alla blir svåra att slå, menar Björn Hansen.
Konkurrensen är svårare i Match Cup Sweden än på många år. Tio av de tolv världsnamnen är i Marstrand. Och Peter Gilmour och Magnus Holmberg gör aldrig dåliga race i Marstrand.
– Alla får segla med kniven på strupen i varje match. Men vi är taggade till tänderna. Vi ska trimma in segling på undanvind och putsa några detaljer. Vi är riktigt starka på kryssen och i starterna.

Hoppas du på busväder som förra året.
– Nej, sol och en laber bris blir fint, så det kommer mycket folk och vi får stabilare segling. Får jag önska så vill jag ha jämn och stabil vind utifrån havet.