27 juni, 2008

Gotland Runt avgörs på 5 banor från 177 M till 567 M

Eurocard Gotland Runt, Sveriges och en av Europas största havskappseglingar seglas i år på fem olika banor med start och mål i Sandhamn utanför Stockholm.

Den längsta banan, Alfa, är på hela 567 distansminuter och kommer att utgöra skådeplats för kampen mellan de stora och mycket snabba, 60 fots flerskrovsmaskinerna i klass Multi LYS. De största och häftigaste enskrovsbåtarna i Grand Open gör upp på bana Bravo, där också de mindre flerskrovsbåtarna startar. I Grand Open märks till exempel ”Defends on Sponsors”, en Imoca 60 med Zbigniew Gutkowski och Steve White som skeppare, finska VO60:an ”Assa Wam” från NJK med Patrick Lindquist som skeppare, tyska ”Morning Glory” en MaxZ86 från Kiel Yacht Club med Dr Hasso Plattner vid rodret, ”Datcha Sailing Team” från Nacka Strand Yacht Club med Christopher Ringhagen som skeppare, VO70:an ”Ericsson” med Thomas Blixt och one offbygget ”HP Essex Girl” med Mats Nilsson vid rodret. Bana Alfa har Almagrundet, Nynäshamns angöring, Salvorev norr om Gotland, Hoburgen, Knolls grund, Visby, Kopparstenarna och Almagrundet som rundningspunkter. En nyhet i år är, att yachterna rundar Gotland två gånger innan de sätter kurs mot mållinjen vid Sandhamn.

Kortaste banan är 177 M lång och seglas i Classic Yacht Baltic Race som innehåller en rad av de vackraste, klassiska, svenska segelyachterna. Här kämpar båtar som ”Refanut” med Fredrik Wallenberg som skeppare, R10:an ”Itaka” med Ingmar Bergman, finska ”Friendship II” från NJK med Hilding Mattsson som skeppare, Christer Saléns havskryssare ”Ballad”, ”Atena” från Team Trosa Lustyachter med Olle Appelberg och R12:an ”Clipper” från Öregrunds Båtklubb med Hans-Allan Eliasson som skeppare. De klassiska båtarna rundar vid Nynäshamns angöring, Gotska Sandön, Salvorev och Almagrundet.

Övriga närmare 300 anmälda båtar gör upp om segern på banorna Charlie på 361 M och Delta med en längd av 309 distansminuter. Dessa banor går runt Gotland på klassiskt manér. Bana Bravo har Almagrundet, Nynäshamns angöring, Salvorev, Hoburgen, Knolls grund, Visby, Gotska Sandön, Gustaf Dalén, Nynäshamns angöring och Almagrundet som rundningspunkter. Charlie följer i stort sett samma rutt, men utan att runda Gotska Sandön och Delta går direkt från starten utanför Sandhamn mot Salvorev, rundar vid Hoburgen och går förbi Visby till Almagrundet och därifrån till mållinjen vid Sandhamn. På Charlie seglar klasserna ORC International 1, IRC och Swan över 36 fot. På Delta kämpar ORC International 2, ORC Club och LYS under 36 fot samt de mindre entypsklasserna.

Indelningen i klasser med varierande båtstorlekar och därmed också olika fartresurser samt i fem banor skapar tätare kappseglingsfält ute på havet samtidigt som de varierande banlängderna ger en mer samlad målgång i Sandhamn.