27 juni, 2008

Ericsson Racing Team presenterar sista pusselbiten

Ericsson Racing Team presenterade på torsdagen den sista pusselbiten inför Volvo Ocean Race 2008/2009. Med 100 dagar kvar till starten premiärvisades teamets andra tävlingsbåt, för den kommande jorden runt-kappseglingen, för anställda och gäster på båtvarvet vid Ericssons huvudkontor i Kista, Stockholm.

Ericsson Racing Team deltar med två båtar i nästa Volvo Ocean Race som startar i spanska Alicante 4 oktober 2008. Ericsson 3 har varit i vattnet några månader och får nu sällskap av Ericsson 4. Den ena båten kommer att seglas av en nordisk besättning under ledning av svenske skepparen Anders Lewander. Den andra kommer att ha en internationell besättning under ledning av brasilianaren Torben Grael.

– Nu går vi in i ett nytt skede av våra förberedelser. Vi kan säga att vi går över i ett “tävlingsläge”. Vi längtar verkligen efter att börja testa den nya båten om några dagar. Vi har ett bra team, en bra besättning och nu har vi också två riktigt bra båt. Vår båtbyggare Killian och hans team har gjort ett mycket bra jobb, säger Torben Grael.

Byggandet av de två Ericssonbåtarna – som ritats av Juan Kouyoumdjian – har letts av Killian Bushe som, sedan tidigt 80-tal, är världsledande på att bygga båtar i compositmaterial. Han byggde förra Volvo Ocean Race vinnaren ABN Amro samt svenska Victory Challenge som deltog i Americas Cup 2006.

– De andra teamen har byggt sina båtar i existerande båtvarv men vi har skapat vårt egna varv här vid Ericssons huvudkontor. Det är inte särskilt vanligt att starta med en tom lokal i en storstad. Som mest har 32 byggare jobbat här i Kista med att skapa våra båtar, säger Kilian Bushe.

Sedan båtbyggandet startade i Kista har cirka 17 400 Ericssonanställda och gäster besökt varvet och på egen hand kunnat se hur en avancerad, högteknologisk tävlingsmaskin växt fram. Båtarna har byggts i en lokal som ägs av fastighetsbolaget Klövern. Deras engagemang i teamet är en del av deras arbete att marknadsföra Kista som ett attraktivt affärscentrum

Ericsson 4 ska lämna varvet i Kista lördag 5 juli. Under en dryg vecka kommer båten att testas i Nynäshamn några mil söder om Stockholm för att i mitten av juli segla ner till Ericsson Racing Teams träningsläger i Puero Calero på Lanzarote.

Ericssons deltagande i Volvo Ocean Race är en plattform för försäljning och marknadsföring. Tävlingen ger företaget en unik möjlighet att nå kunder runt hela världen och diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter.

Med den nya bansträckningen kommer tävlingen att passera städer i både Indien, Sydostasien och Kina vilket för Ericsson innebär en möjlighet att nå längre in i viktiga utvecklingsregioner.

Fakta om Ericsson Racing Team båtbygge:
2600 kvadratmeter båtvarv
15 månader för att bygga två båtar
40,000 mantimmar per båt
3 ton carbone fiber per båt
110 timmar i ugn för varje skrov