1 juli, 2008

HiQ II slår banrekordet runt Gotland

Den snabba Formula 60 Trimaranen HiQ II med Andreas Andersen som skeppare gick klockan 04.40:43 på tisdagsmorgonen i mål i Eurocard Gotland Runts LYS Multi A-klass på ett nytt banrekord. Med en tid av 39 timmar, 25 minuter och 43 sekunder på den 567 M långa banan, som i detta Eurocard Gotland Runt gjorde två i stället för ett varv runt Gotland loggade HiQ II en snittfart på 14,38 knop. Det gamla rekordet, som sattes av norrmannen Knut Frostad år 2004 med trimaranen Academy löd på 13,66 knop.

– Att slå banrekordet var en extra bonus, sa Andreas Andersen sedan han öppnat den traditionella Champagneflaskan och kastats överbord i det 15-gradiga Sandhamnsvattnet av en besättning på strålande humör. Men faktum är, att jag inte började tänka på rekordet förrän Sandhamn var i sikte. Vi var hela tiden fokuserade på att komma före alla andra båtar i mål och hade mer koll på konkurrenterna än på rekordtiden. Att Morning Glory brutit fick vi reda på först när vi passerade Almagrundet.