2 juli, 2008

Bra start för Björn Hansen efter dramatisk seger mot Peter Gilmour

Det blev två segrar för Alandia Sailing Teams Björn Hansen den första dagen av Match Cup Sweden. Men dramatiken kunde inte ha varit större i den tredje och sista matchen, mot trefaldige världsmästaren Peter Gilmour. Hansen hade greppet och vann sedan Gilmour diskvalificerats efter tre domarstraff. – Det känns som om vi fått tillbaka vår skärpa i taktiken på undanvindarna, det var en viktig bekräftelse och det känns riktigt bra i teamet nu, säger Björn Hansen.

VM-deltävlingen i Matchracing, Match Cup Sweden, har det bästa startfältet på många år och redan första dagen bjöd på en hård fight om poängen i Round Robin-serien. Men Björn Hansen, som nu ligger fyra i världsmästerskapet, fick en dålig start i matchen mot Mattias Rahm.
– Jag missbedömde starten och Mattias försvarade högersidan och ryckte till sig en ledning med fyra båtlängder direkt. Han är alltid stark i början av en tävling, och nu knyter han nog ihop säcken i slutet också, siar Björn Hansen.
Björn förlorade visserligen mot Rahm men han reparerade sitt misstag rejält mot dansken Jes Gram-Hansen i sin andra match, där han tog en bekväm seger med 3-4 båtlängder.
I den tredje matchen utmanade han legendaren, sexfaldiga Marstrandssegraren och trefaldiga världsmästaren, australiensaren Peter Gilmour.
– Vi vet att han seglar aggressivt, så vi beslöt oss för att möta honom med våra egna medel, sa Björn Hansen, som fick en riktigt tuff start mot Gilmour, där de flera gånger höll på att kollidera med varandra.
Efter flera snabba slag och gippar för att få bästa linje i starten tilldömdes Peter Gilmour ett straff. Hansen kom iväg bäst av de två över startlinjen och med Gilmour i kölvattnet kryssade han upp mot toppmärket. Där fortsatte dramatiken och de två gjorde fyra snabba slag för att kunna slå först runt bojen. Hansen vann den striden, även om det var mycket knappt, och slörade sedan med full spinnaker mot lämärket, där Gilmour försökte slå framför Hansen. Men han hade inte kommit förbi Hansens båt helt vilket renderade honom två nya straff från domarna, och han diskvalificerades därmed ur matchen.
– Det var en avgörande match eftersom Gilmour säkert går vidare och då gäller inbördes match. Alla i den här tävlingen är så bra att de kan gå vidare till finalerna, förklarar Alandia Sailing Teams Björn Hansen.