3 juli, 2008

Dåligt väder skrämmer mest på båtsemestern

Dåligt väder är det största orosmolnet när man är ute med fritidsbåten. Och en GPS i båten inger lätt falsk trygghet. Det visar en undersökning som Gallup gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If. Här följer topp 10-listan över vad som skrämmer mest på sjön.

Vädret betyder mycket för både trivseln och tryggheten på sjön. Hela var fjärde båtägare i Ifs undersökning uppgav dåligt väder som den enskilt största källan till oro. Dåligt väder rankas som mer otäckt än både allvarliga sjukdomar eller skador, eller att ramla överbord eller gå på grund.

– Det är intressant att “gå på grund” kommer så långt ned på listan. Många har GPS i båten idag och det kan ha gjort folk tryggare. Men man får inte glömma att en GPS kan visa fel. Det är viktigt att alltid ha med sig sjökort och kompass så att man kan checka av sin rutt, säger Dan Falconer, båtexpert på If.

Dessutom har ju en GPS ingen radar som känner av andra båtar vid exempelvis dimma. Många olyckor har inträffat då man har suttit och tittat på GPS:en och kolliderat med andra båtar eller med kanotister.

– Även med en GPS måste man alltid hålla minst ett öga på sjön, säger Dan Falconer.

Det här oroar vi oss för när vi är ute med båten:
1. Dåligt väder 26 procent
2. Någon allvarligt sjuk eller skadad 23 procent
3. Bli påkörd 9 procent
4. Någon ska ramla överbord 6 procent
4. Gå på grund 6 procent
4. Att motorn ska gå sönder 6 procent
7. Dålig sikt 4 procent
8. Att köra på någon annan 2 procent
9. Att bensinen ska ta slut 2 procent
10. Annat 3 procent

Var sjätte svensk äger en båt. Enligt Västsvenska Turistrådet färdas mer än hälften av Sveriges befolkning med fritidsbåt minst en gång per säsong. Det finns omkring 1,3 miljoner fritidsbåtar i Sverige.

Frågan om vad som skrämmer på sjön ingår i en större undersökning om båtliv som gjordes av Gallup i april. Frågor om båtliv besvarades av 1000 personer i åldern 16-74 år. 280 av dessa var båtägare.