6 juli, 2008

Anna Kjellberg har vind i seglen

Anna Kjellberg är rookien som kom som skjuten ur en kanon till Match Cup Sweden på Marstrand 2008. Inte många visste vem hon var, få trodde att hon skulle ta en plats på pallen. Som silvermedaljör är hon den första i Match Cup Swedens historia som kommer som debutant och tar sig hela vägen till final. – Jag älskar Matchracing, är Annas enkla förklaring.

Det var på seglarskolan allting började.
– Jag var nio år först gången jag satt i en segelbåt. Det var i en optimistjolle på Lessudden i Lerum, säger Anna Kjellberg.
Och som av en händelse råkade alla tre bröderna Rahm bli hennes instruktörer, så det första mötet med segling blev väl minst sagt lyckat.
– Egentligen var det pappa som lockade dit mig. Men sen var det inga problem att hålla mig kvar, det klarade jag på egen hand.

Men Anna säger själv att hon inte placerade sig särskilt bra på juniortävlingarna. När hon började på seglargymnasiet i Lerum åkte hon alltid på tävlingarna som var på lägre nivå än de duktigaste.
– Och jag var så himla arg på det där. Jag bestämde mig för att bli lika bra som dem. Eller bättre. Det var jävlar anamma, säger hon på ett sätt som gör att man inte tvivlar en sekund på hennes målmedvetenhet.

Det där var för åtta år sen. Nu är Anna 24 år, färdigutbildad kustbevakare och en av världens bästa Matchracing-seglare i damklassen. Förr seglade hon E-jolle, men på gymnasiet hade de temadagar där hon fick prova på Matchracing.
– Det var så coolt! Jag kände med en gång att det här jag vill hålla på med. Och sen när Magnus Holmberg anordnade Sailing Factory och jag kände lite mer på det så var jag fast.

Och med den nya klassen kom också de bra placeringarna.
– Jag insåg att jag inte passar så bra som ensamseglare. När jag fick en besättning att snacka med gick det mycket bättre.

För ett år sen började Anna plugga till kustbevakare i Karlskrona. I samma klass hamnade seglaren Maria Malmros. Båda två var trötta på att dambesättningar utan pengar aldrig har råd att åka på internationella tävlingar.
– Vi kan ju inte bara segla mot killar här i Norden. Vi ville ha en damtour för Norden, så vi började dra upp lite riktlinjer.

Resultatet blev en damtour med fyra deltävlingar som seglas i år. Enligt rankingen ligger Anna tre efter två seglade deltävlingar.
– Det som gör mig till en bra seglare är att jag är envis och orädd.
Eftersom hon är ny på den internationella nivån känner hon ingen press.
– Jag har ingen respekt utan går in i fighter utan att tänka mig för. Det är lite som ryska landslaget i fotboll. Mycket anfall och inget försvar!

Anna Kjellberg seglar helt klart i medvind. Och målet har hon klart för sig.
– Jo, jag sparade ju segern här i Marstrand till nästa gång. Och så har jag en dröm om att segla över Atlanten tillsammans med några härliga vänner. Det skulle vara häftigt.

Fem röster om Anna Kjellberg

Björn Alm
Tidigare tränare och även speaker Match Cup Sweden 2008

Hur upplever du Anna Kjellberg som människa?
Mycket glad, positiv, ödmjuk och med väldigt mycket vilja som kanske inte alltid syns vid första ögonkastet.
Hur upplever du Anna Kjellberg som seglare?
Hon passar som rorsman i Matchracing, hon är ingen fysisk seglare men har en bra känsla för att styra båten i alla vindar. Hon är en lagarbetare och kombinerar det med goda ledaregenskaper. Redan tidigt syntes hennes talang och stora intresse för Matchracing.

Peter Klock
vd GKSS

Hur upplever du Anna Kjellberg som människa?
Gedigen, målmedveten och pålitlig tjej som själv avgör hur långt hon går både privat och inom seglingen.
Hur upplever du Anna Kjellberg som seglare?
Anna är lite grann av en blandning av den nya aggressiva seglingsstilen och den gedigna jollekunskapen. Till stora delar har hon samma bakgrund som Jenny Axhede och Linda Rahm. Annas stora kärlek för seglingen är förmodligen hennes viktigaste framgångsfaktor just nu.

Annika Ölme
Annas taktiker under Match Cup Sweden 2008

Hur upplever du Anna Kjellberg som människa?
Glad, sprallig och hon blir lätt upphetsad, så ibland får vi lugna ner henne lite.
Hur upplever du Anna Kjellberg som seglare?
Fokuserad och en naturlig ledare trots att hon är så ung. Hon kan ryta till men kan ta kritik och har inte svårt att tänka om. Hon seglar moget och som rorsman pekar henens kurva brant uppåt.

Claire Leroy
Finalmotståndare i Match Cup Sweden 2008

Hur upplever du Anna Kjellberg som seglare?
Jag känner henne inte, men vi möttes i ett tävling tidigare där hon inte gick vidare, så jag blev lite förvånad att hon gick ända till final. Hon seglade mycket bra idag och hade en samspelt besättning. Starterna var bra och hon var även mycket uppmärksam på mina misstag, vilket även lärde mig något.
Vad tror du om henne i framtiden?
Jag måste passa mig!

Sebastian Östling
Pojkvän och OS-seglare

Hur upplever du Anna Kjellberg som människa?
Ambitiös, framåt, drivande och alltid glad, helt enkelt en grym tjej!
Hur upplever du Anna Kjellberg som seglare?
Anna är aggressiv och går mycket på känsla, så egentligen spelar inte hennes val av sport så stor roll, hon skulle bli bra på allt.
Berätta något som ingen annan vet?
Anna blir sjukt förbannad när hon förlorar i kortspel!