6 juli, 2008

Anna – en ny stjärna i Match Cup Sweden

En ny seglarstjärna är född. 24-åriga Anna Kjellberg lyste ikapp med den varma Marstrandssolen när hon helt överraskande seglade upp i seglingsvärldens absoluta toppskikt inför en jublande rekordpublik. GKSS-seglaren hade aldrig seglat en Tourtävling och gick ända till final i Match Cup Sweden. Världsettan och fransyskan Claire Leroy fick se sig rejält slagen av Anna i en av de fyra matcherna, men vann till slut med 3-1.

Sensationen inleddes redan under Match Cup Swedens inledande Round Robin-serie. Anna kom från i princip ingenstans. En fjärdeplats i EM 2007, ett wild card till Match Cup Swedens damklass för två veckor sedan och därefter en makalös vecka med segrar i Round Robin-serien som ledde tills semifinal framför några av de bästa damseglarna i världen.
– Det var klackarna i taket när vi fick inbjudan och nu har vi blivit tvåa i finalen. Helt tokigt, jag känner mig alldeles tom i huvudet och kommer knappt ihåg matcherna, utbrister Anna Kjellberg med ett bländande vitt leende.
– Vi tog chansen när vi fick den och sa att nu kör vi vårt bästa – och det gick ju rätt långt.

Anna Kjellberg och hennes team seglade säkert, dominant, aggressivt och var oerhört starka på kryssarna. I semifinalen mötte hon Jenny Axhede som hittills var obesegrad och vann överraskande med 2-1 och gick därmed till final. I den första matchen var Anna lite för aggressiv i starten och drog på sig ett straff för tjuvstart vilket gav fransyskan fördel och segern. Men i andra matchen var det två team i världsklass som seglade, Anna vann först starten och seglade med ideliga slagdueller och taktiska finter mot världsettan. Till slut vann Anna andra matchen klart med tre båtlängder till Leroy inför omkring 30 000 jublande åskådare på klipporna.
– Vi fick verkligen till det och vi kände glädje i varje slag. Tjejerna skrek, kan vi inte gå in i en slagduell till mot Clare?, berättar Anna.

Claire Leroy var överraskad.
– En nykomling som seglade riktigt bra och körde många tricks på oss. Vi lärde oss en del som vi kunde använda i de två sista matcherna, sa Claire Leroy.

Där fick stjärnskottet Anna Kjellberg och de fem tjejerna i besättningen hårdare motstånd. Fransyska vann till slut finalen med 3-1.
– Vi hade bättre taktik i slutet och hade ett bättre grepp om situationen, berättar fransyskan.

I Anna Kjellbergs team var glädjen över andraplatsen minst lika stor som för publiken, funktionärskompisarna från GKSS och en stor del av Seglarsverige som var på plats i Marstrand.
Vad är dina planer nu Anna?
– Vi fick ett wild card även till Lysekil Women’s Match. Vi åker dit med samma rookiekänsla som här.
OS 2012?
– Ja, visst har vi planer på det, Matchracing är det roligaste som finns för oss, sa Sveriges nya seglarstjärna.

Matchen om tredje pris blev en kamp mellan två kvinnliga seglingsgiganter, Jenny Axhede och Linda Rahm. Jenny som gått obesegrad genom Round Robin-serien, presterade inte samma vassa och tuffa segling som hon och teamet visat upp tidigare i veckan.
– Vi var grymt taggade och hade det gott ombord, men hade inte det lilla extra som vi hade i början av veckan när vi trollade till det.
För Linda Rahm kändes det som en seger att bärga tredjeplatsen.
– Jag kände mig lugn inför seglingen men det blev väldigt tajt mot Jenny med massor av duellspel, vi lämnar med en vinnarkänsla och nu siktar vi på seger i Lysekil.

Slutresultat Match Cup Sweden Women’s class

1. Claire Leroy
2. Anna Kjellberg
3. Linda Rahm
4. Jenny Axhede
5. Lotte Melgaard Pedersen
6. Camilla Ulrikkeholm
7. Katie Spithill
8. Sandy Hayes

Finalen
Anna Kjellberg (1) v Claire Leroy (3)

Match om tredjepris
Linda Rahm (2) vs Jenny Axhede (1)

Semifinal
Linda Rahm (0) vs Claire Leroy (3)
Anna Kjellberg (3) vs Jenny Axhede (1)