6 juli, 2008

Drömseger för Mattias Rahm i Marstrand

– Det här har jag drömt om i 15 år! En blöt, champagneindränkt och strålande lycklig Mattias Rahm jublar över sin första seger i Match Cup Sweden, VM-deltävlingen i Matchracing i Marstrand. Han vann med 3-0 över unge talangen Torvar Mirsky från Australien. – Nu har vi visat att vi kan slå världens bästa seglare, hoppas det blir en biljett till resten av Världstouren, sa Mattias Rahm som blev 50 000 dollar rikare i och med vinsten.

Finalen i Match Cup Sweden kördes i fina vindar, sol och inför en stor, jublande publik som kantade klippor och stränder. För Mattias Rahm var det ingen enkel match att ta sig till finalen, han var först tvungen att slå sin America’s Cup-kollega frånVictory Challenge-teamet, Magnus Holmberg i semifinalen, och det började inte bra. Magnus vann de två första matcherna.
– Det är rätt dåligt att starta med två förluster, men efter det sa jag att nu får vi skärpa oss, vi var överladdade helt enkelt, förklarade Mattias Rahm på presskonferensen.
En framåtböjd och fokuserad Mattias och ett samtrimmat team gick sedan ut och vände semifinalmatchen till 3-2. Varje slag, varje gipp, varje manöver satt perfekt.

I finalen fick Mattias möta en av världens mest omtalade talanger, Torvar Mirsky, 22 år, som fick sin första chans att segla en Världstour-tävling förra året här i Marstrand efter att hans coach och mentor Peter Gilmour hastigt fick lämna återbud. Då tog han sig inte till kvartsfinal, i år seglade han final.
– Vi har presterat långt över förväntningarna, det var vår första finalplats på Världstouren, men det var stort att bara ta sig till kvartsfinalen för oss, sa en glad Torvar Mirsky, vars besättning har en medelålder på 22 år.

För Mattias Rahm handlade det om en dröm som gick i uppfyllelse.
– Jag satt på klippan och såg Magnus Holmberg segla, och sa att jag ska bli förste svensk att vinna här, men det Blev Björn Hansen förra året. Men nu är jag här och det går knappt att förklara hur lycklig jag är, förklarade Mattias Rahm.
Torvar Mirsky bjöd på ett starkt motstånd, men Mattias var hetast i starterna, i vändningarna runt bojarna och i trimningen. Mirsky gav honom en match, men fick aldrig en riktig chans att vinna någon av matcherna.
– Jag är så glad att jag hade den här besättningen, de har varit helt otroliga.

Finalen slutade 3-0 till Mattias Rahm och hans besättning Johan Barne, taktiker, Oskar Angervall från Lysekil, trim, Daniel Björndahl, trim, och Fredrik Aurell, fördäck.
– Förra året sa vi att enda sättet att få fler inbjudningar till Världstourtävlingarna är att vinna här i Marstrand. Nu är vi där och jag längtar efter inbjudningar, men det här har jag drömt om i 15 år.

Magnus Holmberg lyckades än en gång inte vinna den tävling han varit med om att starta och gick matchen om tredje pris mot Mathieu Richard. Den vann han med 2-0.
– Mattias seglade riktigt bra men jag trodde att vi hade honom, sedan kom han tillbaka starkt, sa Holmberg som också var imponerad av Match Cup Sweden 2008 som evenemang.

– Det här har varit det bästa seglingsevenemanget någonsin. Funktionärerna från GKSS har varit fantastiska med båtarna och allt annat, Brandspot och sponsorer har gjort det till oerhört framgångsrikt evenemang. Jag är imponerad, sa Magnus Holmberg, som en gång grundade Marstrandstävlingen.

Prispengarna i Match Cup Sweden var totalt 200 000 dollar.
– De har varit en fantastisk vecka med högklassig segling, mängder av publik, drygt 140 000, nöjda sponsorer, allt vi kan önska oss, kommenterade Jan Torstenson, vd för Brandspot som arrangerar Match Cup Sweden för andra året i sportsligt samarbete med GKSS.

Overall Standings
1. Mattias Rahm (SWE), Stena Bulk Racing Team $50,000
2. Torvar Mirsky (AUS), Mirsky Racing Team $34,000
3. Magnus Holmberg (SWE), Victory Challenge $28,000
4. Mathieu Richard (FRA), French Match Racing Team $20,000
5. Peter Gilmour (AUS) PST $16,000
6. Bjorn Hansen (SWE) Alandia Sailing Team $14,000
7. Jes Gram Hansen (DEN) Trifork Racing Team $12,000
8. Sébastien Col (FRA) French Match Racing Team/K Challenge $10,000
9. Ian Williams (GBR) Team Pindar $7,000
10. Damien Iehl (FRA) French Match Racing Team $4,000
11. Paolo Cian (ITA) Shosholoza Team $3,000
12. Ben Ainslie (GBR) Team Origin $2,000

Stena Bulk Racing Team
CREW MEMBERS

Mattias Rahm Position: Skipper
Oscar Angervall Position: Trim
Johan Barne Position: Main
Daniel Björndal Position: Tail
Fredrik Aurell Position: Bow

Final Results
Torvar Mirsky (0) vs Mattias Rahm (3)

Petit Final Results
Magnus Holmberg (2) vs Mathieu Richard (0)

Semi Final Results
Mattias Rahm (3) vs Magnus Holmberg (2)
Torvar Mirsky (3) vs Mathieu Richard (2)

Mer om Mattias Rahm

Förra året slutade Mattias fyra i Match Cup Sweden efter en tät kamp om bronspengen med dansken Jesper Radich. Bilderna på Mattias och hans besättning spreds snabbt över världen tack vare de otroliga bilderna på när deras mast bröts i en av matcherna. GKSS-seglaren, med erfarenhet från OS, spelade en viktig roll på Victory Challenge i America’s Cup-satsningen. Där assisterade han Magnus Holmberg, som han nu slog ut i dagens semifinal.

Mattias Rahm har avancerat på världsrankingen under 2008 och hans framgång i Match Cup Sweden 2008 kommer troligen att förbättra hans position ytterligare.

Länk: www.matchcupsweden.com