11 juli, 2008

Glöm inte att kontrollera din självuppblåsande flytväst

Försäljningen av självuppblåsande flytvästar har ökat markant de senaste fem åren. Dessa flytvästar är bekväma och ger användaren större rörlighet ute i båten. Det är dock viktigt att grundligt se över sin självuppblåsande flytväst varje år för att försäkra sig om att flytvästens säkerhet håller år efter år och att den blåser upp sig själv om du skulle ramla i vattnet.

Även om detta framgår på förpackningen och i själva flytvästen är det få svenskar som vet hur man ska kontrollera sin flytväst. Det är även få som verkligen vet hur dessa flytvästar fungerar rent tekniskt. Av säkerhetsskäl bör alla som använder en självuppblåsbar flytväst lära sig hur de fungerar och helst testa hur de beter sig i vattnet.

Som ledande tillverkare av flytvästar vill Helly Hansen uppmärksamma säkerheten på sjön och ger därför några tips på hur man kan försäkra sig om att flytvästen fungerar som den ska.

Karl-Einar V. Jensen på Helly Hansen förklarar hur flytvästarna är konstruerade och vad man ska tänka på när man kontrollerar sin flytväst.

– “Motorn” i en självuppblåsande flytväst från Helly Hansen är en koldioxidcylinder som släpper ut gasen inuti flytvästen när den hamnar i vattnet. Systemet som kontrollerar gasutsläppet baseras på en salttablett som reagerar när den kommer i kontakt med vatten, förklarar Karl-Einar Jensen.

– En kontroll av en självuppblåsbar flytväst bör innefatta en kontroll av flytelementet för att säkerställa att det inte läcker och att det är förpackat inuti västen utan att vara snurrad. Titta på salttabletten för att kontrollera att den inte är skadad. Koldioxidcylindern ska vara hel och fylld med gas. Kom ihåg att kontrollera att cylindern är tillbakasatt på rätt sätt och att den passar på plats. Det är förmodligen det vanligaste misstaget konsumenter gör, att inte kontrollera att cylindern sitter där den ska, fortsätter Karl-Einar.

Kom-ihåg-lista för kontroll av självuppblåsande flytvästar från Helly Hansen

– Kontrollera att flytvästen inte läcker genom att blåsa upp den med munnen och lämna den fylld över natten.
– Kontrollera att koldioxidcylindern inte är punkterad på toppen.
– Kontrollera att västen och patronen sitter tight ihop.
– Kontrollera att salttabletten är hel och att packningen inte är skadad.
– Byt ut salttabletten och koldioxidcylindern om de är skadade.
– Pressa ut all luft och packa in flytcentrumet tillbaka in i flytvästen. Se till att den inte är snurrad.
– Det kan vara en bra idé att testa flytvästen i vattnet för att se hur den fungerar. Exempelvis så kan det vara svårt att komma tillbaka upp
i båten via stegen om inte man inte lossar flytvästen lite först.
– Du kan köpa en ny gascylinder och salttablett hos din lokala Helly Hansen-återförsäljare.
– Flytvästen kan även skickas till Helly Hansen för säkerhetsservice.
– Kom ihåg att aldrig bära en jacka utanpå flytvästen.
– Uppblåsbara flytvästar ska inte användas av barn som inte kan simma.