11 juli, 2008

Extremt tålig PC från Panasonic

Under sommaren presenterar Panasonic sin Toughbook CF-U1, som är en extremt tålig UMPC (Ultra Mobile PC). Den mycket tåliga CF-U1 med en lång batteritid och den senaste Intel® Atom™-teknologin med Low Power-processor skiljer den sig mot de flesta andra portabla datorerna då CF-U1 är mycket lättare med sina 1060 gram och är utrustad med en 5,6 tum stor ljusstark pekskärm, som ger bra bild även i solsken. Eftersom den körs med de fullständiga versionerna av Windows® XP eller Windows Vista® har den mobile användaren realtidsåtkomst till information och program och kan på så sätt organisera sitt arbete effektivare, arbeta med uppdaterad information och därigenom fatta bättre beslut på fältet. Med alla dessa fördelar är CF-U1 ett verkligt alternativ till konventionella bärbara persondatorer.

Toughbook CF-U1 är optimalt utrustad för mobila applikationer. Datorn tål fall från upp till 120 cm under drift. Den är vatten- och dammtät (IP54), kan användas i temperaturer mellan -20 °C till +60 °C, är MIL-STD-810F certifierad. Med måtten 151 x 184 x 57 mm och en vikt på bara 1060 gram är denna UMPC en optimal lättviktare i kategorin ”ruggade” Notebooks.

Elektroniken i CF-U1 har optimerats för mobil användning. Den oslagbara kombinationen av en extremt strömsnål Intel-processor, Intel® Atom™ 1,33 GHZ, Solid State Disk (SSD) på 16 GB eller 32 GB och 1 GB RAM ger en kraftfull dator med utmärkta grafikprestanda, samtidigt som strömförbrukningen är mycket låg.

”Processorn Intel Atom ger höga beräkningshastigheter vid mycket låg strömförbrukning, är PC-kompatibel och rent generellt det bästa valet i kategorin små terminalapparater,” enligt Anand Chandrasekher, Intels Senior Vice President och verkställande direktör för Ultra Mobility Group. ”Med Low Power-teknologin från Intel och Panasonics mångåriga marknadsledarskap inom segmentet ”ruggade” datorer kan medarbetare som arbetar ute på fältet bli mer produktiva vilket bidrar till ett lågt Total Cost of Owenership (TCO).

Med en batteritid på ca: 9 timmar som gör det möjligt för en medarbetare att arbeta en hel dag ute på fältet utan att behöva ladda batterierna, skulle man dock behöva byta så kan det göras under drift (Hot Swap). Panasonic bevisar med denna UMPC att robusta och portabla datorer inte behöver vara stora och tunga.

Optimal kombination av kontorsarbete och fältarbete

Vid utvecklingen av UMPC har Panasonic lagt stor vikt vid att den skall tillfredsställa många olika kommunikationsbehov med hög kompatibilitet. Med sina trådlösa anslutningar, WLAN, Bluetooth och HSDPA (tillval) möjliggör Toughbook CF-U1 en optimal konnektivitet mellan medarbetare och företagets IT-infrastruktur. Till skillnad från många andra bärbara datorer och PDAer, som endast arbetar med PDA-centriska operativsystem med ett begränsat användargränssnitt, möjliggör Toughbook CF-U1 användningen av ett fullvärdigt operativsystem, som Windows® XP eller Windows Vista®. Det finns sålunda inget behov att synka företagsinterna system med Toghbook CF-U1, vilket sparar tid och kostnader för programutvecklingen och anpassningen till kundspecifika krav. Alla dessa funktioner ger större organisatorisk effektivitet, bättre informationsnoggrannhet och ökad möjlighet för externa medarbetare att fatta beslut på fältet.

Intel® Atom™-platttformen har integrerat WLAN , som stödjer IEEE 802.11 a/b/g/n.

CF-U1 erbjuder möjlighet till en integrerad HSPDA-modul (tillval) för uppkoppling till det mobila 3G-nätet där det inte finns möjlighet till någon WLAN-anslutning.

Funktioner, som anpassats till specifika kundönskemål och bättre användarvänlighet

Vare sig Toughbook CF-U1 används på kontoret eller på fältet erbjuder den många olika gränssnitt och tillbehör, som anpassar den till alla tänkbara kundönskemål vad gäller mobila och kontorsapplikationer. CF-U1 har möjlighet till integrerad GPS, streckkods-läsare 1D eller 2D, RFID-läsare, kamera 2- Megapixel och fingeravtrycksläsare. Därutöver kan användaren välja mellan ett numeriskt och ett alfanumeriskt tangentbord. CF-U1 kommer som standard med USB 2.0, Blåtand 2.0+EDR Class1, SD-slot och WLAN. I tillbehörssortimentet finns en Mini-Port Replicator med LAN, Serial (RS232) och Smartcard, Laddstation för 4 batterier samt en Dockningsstation med laddfunktion för 2 batterier, LAN, USB x 3, VGA, och Serial (RS232).

Tack vare sina ergonomiska produktfunktioner är CF-U1 mycket användarvänlig för mobil användning under längre tid. På sidorna har datorn en halkfri ytbehandling för tumgrepp, öglan avlastar handleden, den räfflade ytan förhindrar att händerna halkar på tangentbordet vid skrivning. Tangenterna är placerade diagonalt för att ge ett tillräckligt stort avstånd mellan tangenterna för att undvika skrivfel, även vid skrivning med handskar på händerna.
Den 5,6 tum stora LCD-pekskärmen är mycket användarvänlig. Datorn kan enkelt användas med en pekpenna eller det inbyggda tangentbordet. Bildskärmsinnehållet kan zoomas in och användaren kan flytta fönstrets innehåll uppåt och nedåt med de integrerade bläddringstangenterna.

Toughbook CF-U1 finns i handeln från och med juli 2008. Pris: från 1.820 Euro (exklusive moms).

Länk: http://www.toughbook.eu