16 juli, 2008

Jenny Axhede vill ha revansch i Lysekiil

Lysekil: Svenska Jenny Axhede är en av världens just nu tio bästa matchracingseglare. Tillsammans med sin besättning har hon en lång rad framskjutna internationella placeringar, men väntar fortfarande på seger hemma i Sverige. Kommer den kanske i årets Lysekil Women’s Match den 29 juli – 2 augusti? – Vi siktar på det, skrattar Jenny, som förberett sig grundligt för uppgiften.

Om mindre än två veckor, den 29 juli – 2 augusti, är det återigen dags för världens största matchracingsegling för damer, Lysekil Women’s Match. Tolv av världens absolut främsta dammatchracers finns i startfältet. I fjol kom Jenny Axhede och hennes besättning till Lysekil som något av favoriter, efter seger veckan före i Portugal Match Cup. Men i Lysekil missade de precis semifinal och fick följa den rafflande avslutningen från åskådarberget. I år har de tränat intensivt under våren och gick obesegrade genom den inledande round-robin (alla möter alla) i tävlingen på Marstrand för ett par veckor sedan. I slutomgången lyckades de sämre och slutade till sist på fjärde plats:
– Vi har analyserat ordentligt vad det var som hände på Marstrand, för att det inte ska upprepas i Lysekil, säger Jenny utan att ge några detaljer.
– Men vi har använt oss av tips från vår tidigare mentala coach Johan Plate, avslöjar hon.

Lagom till Lysekil Women’s Match sammanstrålar Axhedes besättning efter flera veckors semester var och en på sitt håll:
– Det är svårt att komma åt matchracingbåtarna för träning under sommaren, så ledigheten är både påtvingad och lite frivillig. Men det är ju lika för alla, tycker Jenny.
Gänget ombord är – med ett undantag – detsamma som i fjol. Nina Bake skotar storseglet och sköter taktiken, Johanna Särnå trimmar förseglet och Annika Carlunger och Elin Åderman fixar jobbet på fördäck. Nykomlingen Suzanne Wallberg ska sköta tail och trim:
– Vi har inriktat oss en hel del på att samtrimma besättningsarbetet och låta Suzanne komma in. Hennes man Daniel, Martin Berntsson och Nils Bjerkås, som alla själva seglat mycket matchracing, har coachat oss så att vi kunnat spetsa till jobbet ombord ordentligt, tycker Jenny.

Årets tävlingssäsong har varit intensiv för Jenny Axhede & Co redan från premiären på senvintern. Sedan har de fortsatt att både träna och tävla ganska mycket under våren och försommaren. I grade 1-tävlingen i spanska Calpe seglade fem av tjejerna Tom 28, och fick riktigt bra matchträning trots att ett par dagar gick bort utan vind. Lika många ur teamet var i Malmö och seglade premiärtävlingen i den nya nordiska damtouren. Där öppnade de starkt, men halkade sedan längre ner i resultatlistan:
– Det viktiga även i Malmö var att vi fick matcha mot andra besättningar, påpekar Jenny, och tillägger att det inte blev något VM-deltagande i år.
– Nej, det gick så långt bort som på Nya Zeeland och redan i april, så vi fick inte ihop det praktiskt.
Lysekil Women’s Match har ju fått VM-status 2009 och Jenny Axhede hoppas kunna hålla ihop sitt gäng åtminstone fram till dess. Hon ser årets tävling som generalrepetition inför VM, och tycker att gänget har fina förutsättningar att lyckas väl:
– Absolut har vi det. Även om vi inte kommit åt båtarna så mycket för träning i sommar så var uppvärmningen på Marstrand värdefull. I kombination med alla vårens aktiviteter har det gett oss en mycket bra grund inför Lysekil Women’s Match!

Deltagare i Lysekil Women’s Match, 29 juli – 2 augusti:
Claire Leroy, FRA, världsranking 1
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 2
Katie Spithill, AUS, 3
Silke Hahlbrock, GER, 4
Elisabeth Baylis, USA, 5
Linda Rahm, SWE, 9
Jenny Axhede, SWE, 10
Sabrina Gurioli, ITA, 12
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 14
Lucy MacGregor, GBR, 22
Anna Kjellberg, SWE, 23
Anne-Claire Le Berre, FRA, 61

Lysekil Women’s Match, som seglas 29 juli-2 augusti 2008, är med 400 000 kronor i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto som partners. 2009 har Lysekil Women’s Match VM-status.
För mer information, se www.lysekilwomensmatch.se eller kontakta presschefen Joakim Hermansson på +46 70 840 59 21 eller e-mail media@sailnet.se. Projektledare Anna Holmdahl White nås på +46 73 068 42 92 och Jenny Axhede på +46 73 978 72 85. Högupplösta bilder finns för nedladdning från www.lysekilwomensmatch.se.