20 juli, 2008

Svensk förste världsmästaren i ny miljöklass i båtracing

Daniel Sparring, SRC, blev på lördagen 080719 den förste världsmästaren i den nya miljöklassen SL60 i båtracing, i Sundsvalls hamn. Redan efter tre av fyra heat stod Daniel klar som segrare. På andra plats kom, också ohotad, Oskar Samuelsson från KMK:R.

Klassen SL60 är en rundbaneklass med en 60 hästars fyrtakts low emission utbordare. Den är EPA-klassad, vilket är ett internationellt miljögodkännande.

Klassens ursprung kommer från svenskt arbete för modernare och renare racing. Ett antal racingentusiaster har övertygat fabrikanten Mercury att tillverka en extra kort rigg till deras modernaste motor, för att den ska kunna passa de racingkatamaraner som används.

Därefter har klassen även blivit internationellt godkänd av UIM, motorbåtracingens högsta organ. Den har redan spridit sig till flera nationer. Så detta första VM är en svensk framgång på flera sätt.

Bilden:
Daniel Sparring vinner VM i framtidsklassen SL60 i Sundsvall.