21 juli, 2008

En vecka kvar till Lysekil Women’s Match

Lysekil: Anna Kjellberg överraskade stort med att ta sig till final i matchracingen på Marstrand i början av juli. Men när världens största matchracingtävling för damer, Lysekil Women’s Match, drar igång om en vecka, då tar hon inget för givet: – Nej, vi vill skruva ner förväntningarna och ta en match i taget. Men vi känner inte heller att vi aldrig kan ta oss till final igen, säger Anna Kjellberg.

Om en vecka, den 29 juli – 2 augusti, är det återigen dags för världens största matchracingsegling för damer, Lysekil Women’s Match. Tolv av världens absolut främsta dammatchracers finns i startfältet, och nykomlingen Anna Kjellberg är bland de yngsta. Trots andraplatsen efter världsettan Claire Leroy på Marstrand, ser hon sig fortfarande som en rookie med Lysekilstävlingen som startskottet på karriären. Men inställningen och ambitionsnivån är det inget fel på, det framkommer med all önskvärd tydlighet. Anna är full av självförtroende:
– Att få vara med i Lysekil Women’s Match är vår största utmaning hittills, men jag känner mig inte orolig för att floppa. Istället är det nu det börjar och nu vi kan få mäta oss mot de bästa, resonerar hon sansat och full av tillförsikt.

Som de flesta andra började Anna segla i olika jolleklasser. På sjön Aspen i Lerum drillades hon av bröderna Rahm (Stefan, förbundsdirektör i Svenska Seglarförbundet, Thomas, assisterande förbundskapten och Mattias, själv framgångsrik matchracingseglare och gift med Linda, fjolårssegraren i Lysekil). Några toppresultat blev det dock inte. Anna hamnade oftast strax utanför pallen, med fjärdeplatser i både JEM och NM. Men under studierna på seglingsgymnasiet i Lerum väcktes intresset för matchracing under en temadag i DS-båtarna (samma båtar som seglas i Lysekil):
– Jag är kanske lite sällskapssjuk och gillar lagarbete, så enmansjollar gav mig ingen större kick, konstaterar Anna, som efter studenten fick plats i en matchracingbesättning via sin dåvarande tränare Linda Rahm.
– Jag var ung och hade ingen koll på större båtar, men jag hoppade in på fördäck, minns hon.

Besättningen och Anna själv märkte efter hand att hon nog var bättre lämpad för en plats längre bak i båten. Att komma med taktikkommentarer framifrån fördäck fungerade inte helt tillfredsställande, så när rorsman ville hoppa av tog Anna Kjellberg över rodret. Ett par tjejer ur den gamla besättningen finns fortfarande med nu när det är dags att segla i Lysekil; Annika Ölme som sköter taktik och storsegel och Ann Dahlsten som trimmar förseglet. Utöver dessa är Johanna Lyrstrand fördäcksgast, Vanja Lundberg tar hand om alla fall och trimtampar och så finns Nina Barne på positionen vid masten:
– Nina är en gammal räv som står för rutin och erfarenhet. Hon läser också till kustbevakare, berättar Anna, som själv nyligen blivit färdig med utbildningen i Karlskrona.

Den unga Kjellberg-besättningen har en blygsam rankingposition som 23:a i världen, men de är fortfarande på väg uppåt:
– Ja, vi har klättrat några platser på varje ny ranking som presenterats det senaste, poängterar Anna och avslöjar att de före sommaren bara hade seglat en enda grade 1-tävling (högsta internationella klassen).
– Det var Rolex Osprey Cup i Florida hösten 2006, en riktigt lärorik tävling för oss även om vi inte gjorde något vidare resultat, säger hon.
På EM 2007, en grade 2-tävling men med riktigt bra motstånd eftersom de europeiska tjejerna är duktiga på matchracing, slutade Anna Kjellberg & Co fyra. Precis utanför pallen igen, alltså:
– Ja, men vi visade att vi är att räkna med. Vi har ju tränat mycket mot Jenny Axhede och Linda Rahm, så det var kul att få visa på en tävling att vi kunde vara med ordentligt.
– Och när vi nyss nådde finalen i grade 1-tävlingen på Marstrand så tyckte jag inte att vi seglade över vår förmåga. Jag blev mer glad än förvånad över den andraplatsen, skrattar Anna.

Framöver vill Anna Kjellberg gärna satsa på OS nu när matchracingen ska återkomma på programmet från 2012. Men först behöver hon få inbjudningar till fler grade 1-tävlingar och dessutom placera sig väl i dem, så att det blir ytterligare avancemang på världsrankingen. Efter andraplatsen på Marstrand är Lysekil Women’s Match ytterligare en chans till ett skutt uppåt på rankingen:
– Visst kommer jag att vara nervös för det är en stor grej för oss, men jag känner trygghet i att vi är vana vid DS-båten och att vi vet hur vi ska lösa problem som uppstår. De senaste åren har vi till exempel gjort riktigt bra starter! Jag litar på att alla ombord kan sina sysslor, så att jag kan sköta mitt, avslutar hon.

Deltagare i Lysekil Women’s Match, 29 juli – 2 augusti:
Claire Leroy, FRA, världsranking 1
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 2
Katie Spithill, AUS, 3
Silke Hahlbrock, GER, 4
Elisabeth Baylis, USA, 5
Linda Rahm, SWE, 9
Jenny Axhede, SWE, 10
Sabrina Gurioli, ITA, 12
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 14
Lucy MacGregor, GBR, 22
Anna Kjellberg, SWE, 23
Anne-Claire Le Berre, FRA, 61

Lysekil Women’s Match, som seglas 29 juli-2 augusti 2008, är med 400 000 kronor i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto som partners. 2009 har Lysekil Women’s Match VM-status.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se