25 juli, 2008

Topprankade världscupseglare tävlar i Lysekil

Måndag 28 juli invigs Lysekil Women’s Match, världens största matchracingtävling för damer, i Havsbadsparken i Lysekil. Resten av veckan, 29 juli – 2 augusti, körs sedan de populära och publiknära seglingarna i Kyrkeviksbukten. Årets deltagande matchracingskeppare kommer från Frankrike, Danmark, Australien, Tyskland, USA och Italien. Sverige representeras av förra årets segrare Linda Rahm, Team Stena Bulk, samt Jenny Axhede och Anna Kjellberg. Stena Bulk och Preem Petroleum är huvudsponsorer när tävlingen nu genomförs för fjärde gången.

Program
Förutom de dagliga seglingstävlingarna bjuds under veckan på underhållning av bl a Tommy Nilsson, E.M.D. och Eric Gadd. Tisdagen 29 juli kl 18:00 debatterar riksdagsledamöter under temat ”Sol, vind och vatten” om energi och miljö med fokus på förnyelsebar energi och hållbar utveckling. Under måndagen finns det dessutom för media möjlighet att tillsammans med några av de tävlande delta i det sista träningspasset före tävlingsstart.
Tävlingen
Lysekil Women’s Match är världens största matchracingsegling för damer med prispengar uppgående till 400.000 SEK att fördelas mellan de deltagande lagen. Nästa år, 2009, får tävlingen Lysekil Women’s Match VM-status. ”En kombination av hög idrottslig nivå med starkt publikt intresse” var en del av motivet till varför Lysekil valdes före flera andra seglingsmetropoler.
Båtarna
Tävlingarna seglas med båtar av modell DS 37. Längd 11,25 m, bredd 3,20 m, djup 2,10 m och vikt 3 900 kg. De sex båtarna är likvärdiga men lottas ändå varje morgon mellan teamen.
Matchracing
Matcherna är relativt korta, ca 20 – 25 minuter, men mycket intensiva. Sluttiden har dock ingen betydelse utan det gäller att vara först i mål. Det är viktigt att fatta snabba taktiska beslut och utföra smarta manövrar. Man seglar två varv runt en bana, som startar med kryss (motvind) och avslutas med läns (medvind).

Arrangörer i Lysekil är Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Preem och Stena Bulk (tillsammans med systerföretaget Concordia Maritime) är huvudsponsorer, medan Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto är engagerade som partners.