31 juli, 2008

Dramatiken ökar i Lysekil Women’s Match

Lysekil: Danska världstvåan Lotte Meldgaard Pedersen och svenska Jenny Axhede har båda 6 – 2 i matcher och har därmed tagit ett litet grepp om tätstriden i Lysekil Women’s Match. För titelförsvarande Linda Rahm är läget desto mera kritiskt. Efter 4 vunna och 4 förlorade möten är hon nu piskad att vinna de återstående matcherna för att ta sig vidare i tävlingen: – Det är nog vår största utmaning hittills under karriären, konstaterar Linda.

– Allt har känts jättebra ombord, men vi har haft lite svårt att hävda oss i dagens svagare vindar. De små misstagen har blivit lite för många, och det har man inte råd med i det här sällskapet, fortsätter hon och önskar sig mer vind under torsdagens seglingar på Kyrkeviksbukten.

Lindas klubbkamrat Jenny Axhede trivdes alltså desto bättre i onsdagens lite svagare vindar. Hon tappade visserligen den inledande matchen mot Lotte Meldgaard Pedersen, men vann sedan fyra raka:
– Vi blev stabilare när vindförhållandena stabiliserades, skrattar Jenny och syftar på att den första matchen genomfördes i skiftande och besvärliga vindar precis när ett regnväder passerat.
– Nu gäller det att vi fortsätter lika lugnt, tryggt, säkert och metodiskt som vi har inlett veckan, säger hon.
Tävlingens mest rutinerade och erfarna matchracingseglare får nog Lotte Meldgaard Pedersen anses vara. Hon var säkerheten personifierad under onsdagen, och tappade bara mötet mot landsmaninnan och klubbkamraten från Skovshoved, Camilla Ulrikkeholm. Men alla spekulationer om att Lotte skulle ha känt sig så säker att hon inte riktigt gav allt i den matchen, de spekulationerna viftar hon bort direkt:
– Nej, det var förstås inte planerat så, även om Camilla har nytta av segern, skrattar Lotte och berömmer tävlingsarrangörerna.
– Lysekil Women’s Match är den bästa damtävlingen i världen. Vi gläder oss verkligen åt att VM ska gå här i Lysekil 2009, säger hon.

För Lucy Macgregor är Lysekil Women’s Match den första tävlingen i de skandinaviska DS 37-båtarna, men hon klarar det galant tack vare att hon ofta seglat större kölbåtar i vanlig fleetracing och med många tjejer i besättningen. Onsdagens facit för brittiskan är tre vunna och två förlorade matcher, och med det ligger hon lika med svenska Anna Kjellberg på 5-3:
– Jag gillar den här båten och besättningen har funnit sig väl trots att flera är nya. Vi förlorade däremot matchen mot Anna efter att ha varit lite sena i starten. Även om det sedan var tätt runt banan så kunde vi aldrig ta in försprånget, berättar hon.

Lysekil Women’s Match fortsätter under torsdagen med seglingar i round-robin (alla möter alla). De sex främsta går vidare till en ny round-robin dem emellan, som seglas på fredagen den 1 augusti. Två slås ut och fyra semifinalister får på fredagseftermiddagen inleda sina möten. På lördag, den 2 augusti, slutförs först semifinalerna och sedan tar den stora finalen vid på eftermiddagen.

Resultat i round-robin (alla möter alla) i Lysekil Women’s Match. Seglarna har kört olika antal matcher:
Jenny Axhede, SWE, 6 segrar och 2 förluster
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 6-2
Claire Leroy, FRA, 5-0
Anna Kjellberg, SWE, 5-3
Lucy MacGregor, GBR, 5-3
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 5-6
Katie Spithill, AUS, 4-1
Linda Rahm, SWE, 4-4
Silke Hahlbrock, GER, 3-2
Elisabeth Baylis, USA, 2-6
Anne-Claire Le Berre, FRA, 2-9
Sabrina Gurioli, ITA, 1-10

Lysekil Women’s Match, som seglas 29 juli-2 augusti 2008, är med 400 000 kronor i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto som partners. 2009 har Lysekil Women’s Match VM-status.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se