3 augusti, 2008

Linda Rahm försvarade titeln i Lysekil

Lysekil: Regerande världsmästarinnan Claire Leroy har seglat överlägset genom nästan hela Lysekil Women’s Match, men i finalen mot titelförsvarande Linda Rahm räckte fransyskan inte riktigt till. Linda inledde med två raka segrar, Claire bröt tillbaka med två raka hon också, innan svenskan kunde säkra segern i den femte matchen: – Vi är bäst när det gäller, det är så gott, jublade Linda och berömde sin besättning för fenomenalt lagarbete ombord. – De tvingades flera gånger rädda upp mina dåliga starter, och jag tror aldrig vi har seglat så snabbt som idag, skrattar hon och får medhåll av Claire Leroy. – Vi vann alla starter och gjorde en bra comeback efter Lindas två första segrar, men det var svårt att hålla sig före när hon kom ångande bakifrån, konstaterar Claire.

Upplösningen av Lysekil Women’s Match utvecklades till en makalös thriller, som gång på gång tog andan ur publiken. Världsettan sedan 2005, dubbla världsmästarinnan, årets seglare i världen 2007 och andrapristagaren två gånger tidigare i Lysekil, fransyskan Claire Leroy, mot årets seglare i Sverige 2007 och försvarande mästaren i Lysekil Women’s Match, Linda Rahm. Fighten blev helt osannolik, och till och med en luttrad America’s Cup-seglare som Magnus Holmberg från Victory Challenge såg tagen ut på publikläktaren. En kort resumé:

Finalmatch 1: Claire startar fint, leder knappt hela vägen runt banan men passeras strax före mål av Linda, som vinner med en halv båtlängd.

Finalmatch 2: Linda döms till ett straff i starten, när båda båtarna befinner sig bara några meter från det fullsatta åskådarberget på Släggö. Linda startar sent, men äter in avståndet till Claire, hinner med att göra sin straffsväng och på den sista sträckan mot mål släpper Claire bevakningen tillräckligt mycket för att Linda precis ska kunna slinka förbi.

Finalmatch 3: Vinden har ökat och banan seglas tre varv. Oerhört tätt mellan båtarna, som flera gånger växlar i ledningen. Claire tilldelas ett straff men lyckas ta det vid den sista rundningen, utan att tappa Linda. Trots intensiva attacker från Linda kan Claire hålla svenskan bakom sig in i mål.

Finalmatch 4: Linda är mycket aggressiv i starten och tilldelas dubbla straff av domarna, så att hon måste göra en 270-graders straffsväng direkt. Hon startar långt efter Claire, men lyckas både ta in 25 sekunder, göra sin återstående straffsväng och ändå hålla kontakten med fransyskan. Efter en intensiv kamp båt mot båt på den sista sträckan mot mål, vinner Claire med bara några decimeter.

Finalmatch 5: Linda har en liten fördel i starten, men Claire är ändå före när de möts första gången. Vid rundningen får Claire inte upp spinnakern ordentligt, så Linda rinner iväg en bit. Hon kan sedan hålla fransyskan bakom sig ända in i mål. Segern i Lysekil Women’s Match går för andra gången i rad till Linda Rahm och hennes Team Stena Bulk.

– Det här lär hjälpa upp oss några snäpp på världsrankingen, säger Linda, genomblöt av både champagne och segerdopp.
Efter den första round-robin var hon bara ett inbördes möte mot klubbkamraten Anna Kjellberg från att åka ur tävlingen. I den andra omgången slutade hon på tre vunna och två förlorade matcher, och klarade knappt att ta sig till semifinal, där det sedan krävdes fem matcher för att besegra danskan Lotte Meldgaard-Pedersen. Men när det verkligen gällde så seglade Linda Rahm och hennes tjejer – Helena Barne, Anna Skarenhed, Marie Öberg, Anna Nordlander och Annika Olsson – på toppen av sin förmåga:
– Vi har verkligen haft kniven mot strupen hela veckan, så det känns extra härligt att vi nådde ända fram, tycker hon, och ser fram emot att komma tillbaka nästa år när Lysekil Women’s Match dessutom har VM-status.

För Claire Leroy var resan den motsatta. När finalen inleddes hade hon bara förlorat två matcher under veckan, men ett toppat självförtroende räckte inte mot Linda Rahm. För tredje gången slutade fransyskan på andra plats i världens största matchracingtävling för damer:
– Nu har vi varit så nära så många gånger här i Lysekil, och lärt oss så mycket att det absolut måste vara vår tur att vinna nästa år, säger Claire.

Matcherna om tredje pris var inga problem för danska Lotte Meldgaard Pedersen, som slog den unga brittiskan Lucy Macgregor i två raka matcher:
– Vi gjorde fina matcher mot Linda i semin, där vi vände underläge 0-2 till 2-2, men sedan räckte vi inte riktigt till. Vi får komma tillbaka nästa år och göra bättre ifrån oss, säger Lotte.
– För oss var det en nyttig erfarenhet att nå ända till semifinal, och vi har verkligen trivts här i Lysekil, säger Lucy Macgregor, som alltså slutade på fjärde plats.

Semifinalresultat:
Claire Leroy, FRA, 3 – Lucy Macgregor, GBR, 0
Linda Rahm, SWE, 3 – Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 2

Matcher om tredje pris:
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 2 – Lucy Macgregor, GBR, 0

Totalresultat Lysekil Women’s Match 2008, med prispengar:
1. Linda Rahm, SWE, SEK 100 000, € 10 463
2. Claire Leroy, FRA, SEK 62 000, € 6 487
3. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, SEK 51 000, € 5 336
4. Lucy Macgregor, GBR, SEK 42 000, €4 394
5. Jenny Axhede, SWE, SEK 37 000, € 3 871
6. Katie Spithill, AUS, SEK 32 000, € 3 348
7. Camilla Ulrikkeholm, DEN, SEK 28 000, € 2 929
8. Anna Kjellberg, SWE, SEK 20 000, € 2 092
9. Silke Hahlbrock, GER, SEK 16 000, € 1 674
10. Elisabeth Baylis, USA, SEK 12 000, € 1 255
11. Sabrina Gurioli, ITA
12. Anne-Claire Le Berre, FRA

Vinnare av trofén Marstrand Lysekil Women’s Double blev Claire Leroy, efter segern i Match Cup Sweden och andraplatsen i Lysekil Women’s Match.

Lysekil Women’s Match, som seglas 29 juli-2 augusti 2008, är med 400 000 kronor i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto som partners. 2009 har Lysekil Women’s Match VM-status.