4 augusti, 2008

Succé för Lysekil Women’s Match i år

Lysekil: I den bohuslänska seglingsmetropolen Lysekil pustar arrangerande Sailnet och Lysekils SS Gullmar ut efter en intensiv vecka med Lysekil Women’s Match, världens största tävling i matchracingsegling för damer. Och nästa år befäster evenemanget sin ställning: – Ja, så blir det. Vi höjer exempelvis prispengarna till 50 000 euro, vilket är i särklass i världen, avslöjar initiativtagaren och projektledaren Anna Holmdahl White.

– Efter årets lyckade tävling återstår endast små detaljer att finslipa inför VM 2009, konstaterar en mycket nöjd Gert-Ove Forsberg, ordförande i LSSG.

Det var 2004 som Anna Holmdahl White tog initiativet till den första upplagan av Lysekil Women’s Match. Huvudsponsorerna Preem och Stena Bulk har varit med sedan dess, och efter ett uppehåll 2005 är evenemanget årligen återkommande. Lagom till femårsjubiléet 2009 har Lysekil Women’s Match av det Internationella Seglingsförbundet ISAF fått status som ISAF Women’s Match Racing World Championship, och det i konkurrens med klassiska seglingsorter som spanska Vigo och Newport, USA:

– Ingen kunde slå vår höga idrottsliga nivå och det stora publika intresset. Vi har också ett mycket starkt stöd hos de deltagande seglarna, berättar Anna Holmdahl White, själv tidigare taktiker i en svensk besättning som i flera år toppade världsrankingen.

– VM-statusen är ett kvitto på att vi satsat rätt, och att vårt hårda arbete ger resultat. Vi arrangerar inte bara den största, utan också den bästa damtävlingen i matchracing i världen. Det tycker jag att alla inblandade ska känna sig väldigt stolta över!

ISAF har nyligen beslutat att seglingsdisciplinen matchracing återinförs för damer på OS-programmet i London 2012, något som garanterat också ökar intresset för VM i Lysekil 2009. Lysekil Women’s Match är första tillfället för de toppseglare som ska sadla om till matchracing efter OS i Qingdao 2008 att mäta sina krafter mot varandra.

De senaste dagarna har ISAF haft sin tekniske delegat på plats i Lysekil för att utvärdera evenemanget och föreslå förbättringar. Han är imponerad över det han fått se och uppleva:

– ISAF är väldigt nöjda att nästa års VM ska organiseras här i Lysekil. Lysekil Women’s Match är redan ett av världens bästa matchracingevenemang, och vi ser fram emot att världens bästa tjejer ska göra upp om VM-titeln här. Det kommer att bli en fantastisk succé, säger Helmut Czasny.

Att uppskatta en publiksiffra för Lysekil Women’s Match är svårt, eftersom det inte säljs några biljetter. Åskådarplatserna på Släggö, alldeles intill tävlingsvattnen i Kyrkeviksbukten, är inte bara mitt i händelsernas centrum utan dessutom helt gratis. Men näringsidkarna vittnar om långt fler besökare än i fjol, och det är också Anna Holmdahl Whites känsla:

– Absolut. Jag har rört mig mycket i området under veckan och det har varit tjockt med folk alla dagarna, säger hon.

Även från de kommersiella krafter som redan är, eller vill bli, involverade i Lysekil Women’s Match, märks ett påtagligt ökat intresse:

– Vi har haft många potentiella partners på besök under veckan. Dessutom flera spontana förfrågningar utöver de inbokade, avslöjar Anna Holmdahl White.

Lysekil Women’s Match, som seglas 28 juli-1 augusti 2009, är med 50 000 euro i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto som partners. 2009 har Lysekil Women’s Match status som ISAF Women’s Match Racing World Championship.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se