12 augusti, 2008

HiQ Sailing Team siktar på banrekord i Tjörn Runt

I helgen avgörs kappseglingen Tjörn Runt där HiQ Sailing Team innehar banrekordet. Under tävlingen 2007 slogs det gamla rekordet med ca en halvtimmes marginal när HiQ trimaranen seglade in på 2 timmar och 8 minuter och över mållinjen gick det i över 30 knop. I år satsar HiQ Sailing Team på vinst samt att slå sitt eget rekord.

På lördag drar segeltävlingen Tjörn Runt igång, tävlingen som är en av världens största kappseglingar inomskärs för kölbåtar.
I år tävlar ca 530 st båtar, HiQ trimaranen är en av de snabbaste båtarna i tävlingen.

– Vi hoppas på bra vind så vi kan vinna och slå vårt eget rekord, säger en taggad Andreas Andersén skeppare på HiQ-trimaranen.
Extra kul är det att det är så många besökare som kan följa tävlingen, fortsätter Andreas.

Proffs och familjeseglare möts under tävlingen samt deltar i den stora folkfesten, Tjörn Runt kalaset, då 30.000 åskådare följer Tjörn Runt varje år.

Samtliga båtar har samma förutsättningar då man seglar enligt handikappsystemet LYS.

60 fots trimaranen har en toppfart på osannolika 43 knop. Båten är 18 x 18 meter, har en mast på ca: 30 meter och väger ca: 5 ton.

HiQ Sailing Teams meritlista:
Vinst och banrekord i Själland Runt 2003 med en toppfart på 43 knop. Teamet har även vunnit och slagit banrekord ibland annat Göteborg Offshore Race, Tjörn Runt, Faerder Race och i den fria tävlingen runt Gotland som HiQ Sailing Team seglade vintertid med tiden 17 timmar, 37 minuter och 25 sekunder (2005).

Foto: Malcolm Hanes