28 augusti, 2008

Hat trick i VM guld i båtracing

Glöm OS och besvikelserna där, för racerbåtsporten har sommaren varit mycket ärorik med tre VM-titlar – hittills! Racerbåtförarna har varit mycket framgångsrika under åren och en titel om året ”brukar” de kunna köra hem. Årets tilldelning har däremot varit över förväntan med hela tre VM guld!

De som lyckats köra hem VM-titlar är syskonen Niklas o Linda Hultberg, Vaxholm som i Offshore 3B (90 hk motorer) tog den första VM-titeln någonsin i klassen i Finland. Niklas körde bättre än någonsin, medan Linda såg till att de inte gjorde några navigeringsmisstag, vilket ett par av konkurrenterna drabbades av.

På rundbana har de svenske lyckats köra till sig två VM-titlar i nya moderna klasser enbart för miljövänliga motorer. Det känns dubbelt bra att de svenska ligger längst fram i de nya klasserna. Unge Douglas Matton, Östhammar har väldigt mycket båtar och båtracing i kroppen o knoppen. Douglas är blott 16 år och torde vara den yngste världsmästare vi haft inom båtracing. Han hade kanske en liten fördel av att VM tävlingen kördes på hemmaplan.

Den tredje titeln går till en ”veteran” Daniel Sparring, Stockholm, som efter några års uppehåll från racing gjort comeback och kör en ny katamaranklass på detta mästerliga vis. Ifjol gjorde han en försmädlig felkörning i den nordiska finalen när han ledde. Att ta hem VM titeln torde därför kännas som en välförtjänt revansch.

Racerbåtsäsongen är ännu inte slut och ett par större VM tävlingar återstår under hösten. Det är inte uteslutet att det kan bli mer VM-guld.

Länk: www.svera.se