10 september, 2008

Roddare från Färöarna

Ett antal äldre gentlemän och damer med färöiskt ursprung gästade Karlskrona 16 aug. Anledning till besöket var att sprida kunskap om den Färöiska kulturen.

– Vi har varit en sluten nation alltför länge och Vi vill gärna visa upp oss och ha ett utbyte, berättar expeditionsledaren Ólavur Heygum, som också gärna kallar sig för ambassadör.

Att färingarna kom till Karlskrona var dock inte kommunens förtjänst. I brist på svar kontaktades Lars Erik Blomvist, Lyckeby Båtsällskap, och Anders Rinaldo, Kajakklubben Eskimå, som tog sig an uppgiften som värdar. Båten som de hade med sig är en färöisk kapproddningsbåt med samma utseende som typen hade på vikingatiden.

Under vistelsen i Karlskrona genomfördes en uppvisningsrodd, under ledning av den kvinnliga styrmannen, som avslutades med ett omtyckt besök på Marinmuseum som dessutom bjöd på fri entré. Båten har hemmahamn i Köpenhamn där dessa utflyttade färöingar har sin hemvist, och trailat upp båten till Karlskrona.

Text & foto: Lars Erik Blomqvist