15 september, 2008

Ny turbåt till Väderöarna

En helt ny båt förbättrar nu trafiken mellan Fjällbacka och ögruppen Väderöarna i Bohuslän. Båten, döpt till Ramnö, är byggd i Nordirland. Tidigare var det ett problem att nå ut till Väderöarna när det blåste för mycket. Rederiet brottades höst- och vintertid med inställda turer och en osäkra transporter.

Den nya båten, av RIB – typ (Rigid Inflatable Boat) är ny för västkusten och mycket sjövärdig. Den har en marschfart på 25 knop och har redan provats i 18 m/sek.

Ramnö tar 12 passagerare och är fullt utrustad med det modernaste i säkerhet och teknik. Radar, autopilot, plotter, ekolod, dator och Internet hör till standardutrustningen. Dessutom är båten utrustad med en värmekamera som skall kunna upptäcka fisakeredskap i mörker.

– Förutom turerna till Väderöarna kan vi nu öka vår aktionsradie betydligt, menar Hans Schub, i Fjällbackatrafik AB.

– Marschfarten gör att vi lätt kan hämta folk i Smögen eller ta en tur upp i den blivande marina nationalparken vid Koster.

Väderöarna är en ensam ögrupp , ca 7 distansminuter från Fjällbacka på västkusten, med en populär gästhamn för fritidsseglarna. Tidigare fanns här en bemannad lotsstation, fyrpersonal och skola. Fyrvaktarbostäderna är numera ombyggda till vandrarhem, café och restaurang.

Bilden:
Båten Ramnö i Fjällbacka hamn.